Virtain perhesurma: MTV Uutisten tietojen mukaan sosiaaliviranomaisten toimenpiteet ja tyttären tilanne olivat vanhemmille raskaita – poliisi ei suoraan kiistä

1:13
MTV Uutiset seurasi poliisioperaatiota Virroilla: katso video tapahtumapaikalta

Virtain perhesurman tapahtumien kulku alkaa olla pääpiirteittäin hahmottunut, mutta moni yksityiskohta on tutkinnanjohtajan mukaan yhä auki.

Tekopäivänä haavoittunut teinitytär on edelleen sairaalahoidossa, ja poliisi on jatkanut myös hänen kuulemisiaan.

– Kuultavien henkilöiden määrä liikkuu alle kymmenessä. Osa on kuultu ja osa on vielä kuulematta, tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Jari Luoto Sisä-Suomen poliisista kertoo.

Poliisi ei toistaiseksi kommentoi, vaikuttaako perhesurman taustalla olleen pidempi harkinta vai äkkipikaistuksissa toteutettu teko. Tekoon johtaneita syitä ja motiivia selvitetään edelleen.

– Isossa kuvassa tapahtumat ovat selvillä, mutta yksityiskohdat ovat edelleen työn alla. Työn haaste tällaisissa vakavissa rikoksissa on tutkinnan kannalta se, että perhehän on tavanomaisesti aika tiivis ja suljettu yhteisö, tutkinnanjohtaja luonnehtii.

– Meillä kaikilla on jonkinlainen perhepiiri, joka kätkee sisäänsä myös ei-julkisia asioita. Selllainen tilanne aiheuttaa rikostutkinnalle omat haasteensa. Tämän voi todeta ihan yleisellä tasolla vastaavanlaisissa vakavissa rikoksissa.

Liittyvätkö sosiaaliviranomaiset tapaukseen?

MTV Uutisten useista eri lähteistä saamien tietojen mukaan surman taustalla on ollut sosiaaliviranomaisten mahdolliseen toimenpiteeseen ja perheen tyttäreen liittyvä tilanne, joka olisi ollut vanhemmille varsin raskas käsiteltävä.

Poliisi ja sosiaaliviranomaiset eivät ole kommentoineet asiaa millään tavalla, mutta poliisi ei myöskään suoranaisesti kiistä sosiaaliviranomaisten mahdollista kytköstä tapaukseen.

Selvitetäänkö rikostapauksessa mahdollisesti myös sosiaaliviranomaisten toiminnan oikeellisuutta tai ollaanko sosiaaliviranomaisten toimista käynnistämässä jonkinlaista selvitystä?

– Sanotaan näin, että poliisi keskittyy tämän tapahtuman yksityiskohtien selvittämiseen, syihin ja motiiveihin. Ne ovat asioista, joita me nyt tutkimme, Luoto sanoo.

Onko mahdollista, että tulevaisuudessa tällainen selvitys käynnistetään?

– Siihen on mahdotonta ottaa kantaa vielä tässä vaiheessa. Yksi asia kerrallaan.

Aseita poliisin hallussa

Viisikymppinen perheenisä surmasi puolisonsa ja vahingoitti teini-ikäistä tytärtään noin kaksi viikkoa sitten. Pariskunnan vanhempi tytär ei MTV Uutisten tietojen mukaan enää asunut kotonaan ja ollut surman aikaan paikalla.

Poliisi sai hälytyksen perheen kotitilalle Liedenpohjan kylään 22. tammikuuta torstaina aamulla kello 8.18. Poliisi epäilee, että tappo ja tapon yritys on tehty samana päivänä.

Myöhemmin poliisi tiedotti, että myös rikoksista epäilty isä löytyi kuolleena saman päivän aikana. Tutkinnanjohtaja ei toistaiseksi vahvista, kuka ulkopuolinen henkilö paikalle sattui surman jälkeen ja soitti hätäkeskukseen.

MTV Uutisten tietojen mukaan isä harrasti metsästystä ja hänellä oli metsästyskoiria. Rikostaustaa hänellä ei ainakaan kotipaikkakuntansa tuomioistuimessa ole.

Tutkinnanjohtaja Luoto ei ota kantaa epäillyn surma-aseen luvallisuuteen tai luvattomuuteen.

– Poliisi on ottanut aseita haltuunsa ja myös epäilty tekoväline on poliisin hallussa, Luoto toteaa.

Koska ampuma-aseen käyttö oli poliisin tiedossa, paikalla käynnistettiin varotoimena yli neljä tuntia kestänyt operaatio, jonka aikana myös Virtain ja Alavuden välinen kantatie suljettiin.

Poliisin massiivinen varustautuminen herätti laajasti huomiota niin paikallisissa asukkaissa kuin valtakunnan medioissa.

Rikoskomisarion arvion mukaan esitutkinnan valmistuminen tulee kestämään vielä viikkoja. Koska epäilty on kuollut, asia ei tule etenemään syyttäjälle. Esitutkinta tehdään kuitenkin loppuun rikoksen selvittämiseksi.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja