Traagisiin perhesurmiin liittyy yllättävä piirre: monesti tapauksia tulee peräkkäin sarjana – "Siihen liittyy niin paljon häpeää ja syyllisyyttä"

Perhesurmat tulevat usein naapureille yllätyksenä - asiantuntija kertoo, miten väkivallan voi huomata 8:41
Perhesurmat tulevat usein naapureille yllätyksenä - asiantuntija kertoo, miten perheväkivallan voi huomata ja miten siihen voi puuttua

Perhesurmat tapahtuvat tilastojen valossa eräänlaisena sarjana, ja ne tulevat lähipiirille yllätyksenä. Asiantuntija kertoo, miksi näin on. 

Tänä vuonna Suomessa on tapahtunut jo kaksi perhesurmaa – vain muutaman päivän sisällä toisistaan.

Oulun perhesurma on monellakin tapaa poikkeuksellinen teko. Se tapahtui hotellissa, ei omassa kodissa ja tekijänä oli perheenäiti. 

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen yksikön päällikkö Helena Ewaldsin mukaan poikkeuksellisen tapahtuneesta tekee myös sen, että perheenäiti surmasi lapsensa, joista toinen oli teini-ikäinen. 

– Siinä missä me olemme aiemmin tutkineet näitä, niissä nainen usein surmasi vastasyntyneen tai vauvan. Nyt on teini-ikäinen uhri, en tunne sellaista tapausta aikaisemmin, Ewalds kertaa.

Jos on epäily perheväkivallasta, miten siihen voi ulkopuolisena puuttua? Katso ohjeet yllä olevalta videolta! 

Miksi perhesurma tulee lähipiirille yllätyksenä?

Sekä Virtain että Oulun tapaukset tulivat perheiden naapureille sekä lähipiirille yllätyksenä.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen yksikön päällikkö Helena Ewaldsin mukaan perheväkivalta on useissa tapauksissa perheen sisäinen salaisuus: Se tapahtuu kotona neljän seinän sisällä, poissa muiden silmistä. 

– Siihen liittyy niin paljon häpeää ja syyllisyyttä, ettei mennä hakemaan apua. Ulkopuolinen ei huomaa sitä, sillä väkivaltaa halutaan salata, Ewalds avaa syitä.

THL selvitti aikanaan vuosien 2003–2012 aikana tapahtuneita perhesurmia. 

Selvityksessä ilmeni, että perhesurmat tapahtuvat usein sarjoina. Esimerkiksi kymmenen vuotta sitten Suomessa oli alle vuoden sisällä useita perhesurmia.

Vaikka perhesurmien ennaltaehkäisyä on tutkittu Suomessa pitkään, Ewaldsin mukaan vieläkään ei voida varmaksi sanoa, mistä sarjamainen perhesurmaketju johtuu.

– Sitä ei oikeastaan tiedetä tai sitä ei ainakaan ole tutkittu, että mistä se johtuu. Mutta näin voi tilastoissa nähdä – mitään yksittäistä syytä siihen ei varmaankaan ole, hän pohtii.

Ewldsin mukaan on tärkeää, että perhesurmista uutisoidaan valtamedioissa. 

Hänen mukaansa ei ole olemassa ainakaan tutkittua näyttöä siitä, että perhesurmista uutisointi lisäisi surmien määrää. 

– Mielestäni perhesurmiin liittyy niin monia tekijöitä ja syitä, että varmaankaan yksi uutisointi ei sitä lisää, Ewalds toteaa. 

Perhesurmat lisäävät huolta lastensuojelun piirissä: Miksi perhesurma koetaan viimeisenä oljenkortena? Miten koronavuosi on näkynyt lastensuojelussa – katso video!

Lue myös:

    Uusimmat