Virtain perhesurmasta epäillyn isän ex-työnantaja muistelee viimeiseksi jäänyttä puhelua – "Tämä tuli kuin salama kirkkaalta taivaalta"

Poliisi tutkii henkirikosta ja sen yritystä Virroilla – tältä epäillyllä rikospaikalla näyttää 1:13
Video: Liedenpohjan kylästä kantautui viikko sitten järkyttäviä uutisia – tältä tapahtumapaikalla näyttää

Pohjois-Pirkanmaalla Virroilla tapahtui viikko sitten tragedia, joka veti monet paikalliset sanattomaksi. Yksi heistä on perheenisälle 15 vuoden ajan töitä tarjonnut metsäalan yrittäjä.

Seitsemänkymppisen miehen mukaan perheenisä oli ollut hänellä vuosikausia töissä metsurina. Joulun alla käydyssä pitkähkössä puhelinkeskustelussa entinen työnantaja kertoikin miehelle tulevista työmahdollisuuksista ja pyysi häntä mukaan uusiin urakoihin, joita todennäköisesti olisi luvassa.

Mies oli vastannut työtarjouksiin myöntävästi. Lopuksi toivoteltiin hyvät joulut.

– Silloin kaikki vaikutti olevan ihan normaalisti. Tämä tuli kuin salama kirkkaalta taivaalta. Olin täydellisen yllättynyt, että mitä nyt oikein on tapahtunut, työnantaja kertoi MTV Uutisille suru-uutisista kuultuaan.

Yrittäjä kertoo miehen hoitaneen työnsä hyvin ja moitteettomasti. Kuten monet muutkin MTV:n haastattelemat paikalliset, entinen työnantaja kuvailee perheenisän olleen luonteeltaan rauhallinen, ystävällinen ja tasainen.

Hermostumisen hetkiä ei ollut kukaan MTV Uutisten haastattelemissta  henkilöistä saanut koskaan todistaa.

"Olin täydellisen yllättynyt"

Kun metsäalan yrittäjä vähensi iän myötä työurakoiden vastaanottamista, hän pyrki sanojensa mukaan aina varmistamaan, että perheenisälle kuitenkin riittäisi työtä.

Vaikka yrittäjä ei noin vuosi sitten enää uusinutkaan miehen kanssa uutta sopimusta, isä oli entisen työnantajan mukaan löytänyt työtä muilta yksityisiltä työnantajilta.

– Itse yritin aina kaikin keinoin auttaa siinä, että hänelle olisi työtä tarjolla. Hänellä kun oli perhe elätettävänään, entinen työnantaja sanoo.

Pariskunnalla on kaksi lasta, joista nuorempi loukkaantui epäillyssä surmatilanteessa. Vanhempi lapsi ei enää asunut kotonaan.

Vuosien varrella perheenisästä syntyneiden mielikuvien vuoksi moni paikallinen suhtautuikin henkirikospekulaatioihin aluksi hyvin epäilevästi ja suurella varauksella. Totuus valkeni, kun poliisi vahvisti tapahtuneen teon jälkeisinä päivinä julkaistuissa tiedotteissa. 

Perheenisän epäillään surmanneen vaimonsa ampumalla ja vahingoittaneen teini-ikäistä tytärtään viime torstaina aamuaikaan perheen kotona Liedenpohjan kylässä. Mittavan poliisioperaation aikana virkavalta löysi myös isän kuolleena. 

– Kun aloin seurata poliisioperaation etenemistä viime torstaina, ajattelin, että hyvänen aika, tuohan on hänen talonsa. Ihmettelin aivan valtavasti, että hänkö olisi nyt jotakin tehnyt. Hän oli hyvin tasainen luonteeltaan. Nyt on täytynyt käydä jokin hyvin radikaali käännös, entinen työnantaja pohtii.

Sosiaalitoimen kytkös vahvistamatta

Entisen työnantajan, kuten monen muunkin haastatellun mukaan, lapset olivat perheelle erittäin tärkeitä ja vanhemmat perhe-elämälle varsin omistautuneita. Perheyhteisö näyttäytyi paikallisten silmissä tiiviinä ja lämminhenkisenä.

– Minun näkemykseni mukaan isä teki aina kaikkensa lasten eteen ja puolusti heitä. Siksi tätä ei oikein pysty ymmärtämään, entinen työnantaja sanoo.

MTV Uutisten useista eri lähteistä saamien tietojen mukaan surmatyötä olisi edeltänyt jonkinlainen sosiaaliviranomaisten tekeillä olevaan toiminpiteeseen ja perheen nuorimpaan tyttäreen liittyvä tilanne, jota vanhempien olisi ollut varsin raskas käsittää.

Poliisi ja Virtain sosiaalitoimi eivät kommentoi tai vahvista asiaa.

Poliisi on pidättäytynyt kommentoimasta arkaluontoisen rikoksen yksityiskohtia. Tutkinnanjohtaja ei ole vahvistanut, kuka tai ketkä kuolleen äidin ja haavoittuneen tyttären löysivät torstaina aamulla. Ilmoitus hätäkeskukseen on tullut kello 8.18.

MTV Uutisten useista eri lähteistä saamien tietojen mukaan ulkopuolinen henkilö olisi hälyttänyt kotitilalle apua löydettyään uhrit.

Lähteiden mukaan avun hälyttäjä olisi ollut perheen kotiin aamulla saapunut, sosiaalialalla työskentelevä henkilö, mutta poliisi ei kommentoi ulkopuolisen tai ulkopuolisten osallisuutta surman jälkeisiin tapahtumiin millään tavalla.

Tappo ja tapon yritys

Tapausta tutkitaan tappona ja tapon yrityksenä. Tapauksen tutkinnanjohtaja kommentoi MTV Uutisille keskiviikkona, että tutkinnan keskiössä ovat erityisesti tekoon johtaneet syyt ja motiivin taustat.

– Tutkinta motiivin osalta on käynnissä. Teon syyt ja taustat ovat nyt keskeisimpiä selvitettäviä asioita. Itse koen, että kyse on useista palasista. Niitä nyt koostetaan ja syyt sitten aikanaan selviävät. Edessä on paljon työtä, rikoskomisario Luoto kuvailee tutkinnan etenemistä, tutkinnanjohtaja Jari Luoto kommentoi MTV Uutisille.

Koska poliisilla oli ennakkotieto aseenkäytöstä, perheen kotitilan vieressä kulkeva kantatie suljettiin Virtain ja Alavuden väliltä operaation turvaamiseksi. Poliisin lukuisten ajoneuvojen ja raskaamman panssariajoneuvokalustun saapuminen pieneen kylään herätti runsaasti huomiota niin paikallisella kuin valtakunnallisella tasolla.

Lue myös:

    Uusimmat