Poliisi on kuullut Virtain perhesurmassa loukkaantunutta teinitytärtä – tämä kotitilalla tapahtuneesta tragediasta tiedetään nyt

3:15
Kirkkoherra tunsi Virtain surmaperheen henkilökohtaisesti – MTV vieraili kaupungissa, joka toipuu yhä murhenäytelmästä

Liedenpohjan kylästä kantautui viikko sitten poikkeuksellisen synkkiä uutisia. Poliisi selvittää tragedian taustoja ja motiivia.

Poliisi on jatkanut viime torstaina Pohjois-Pirkanmaan Virroilla tapahtuneen perhesurman tutkintaa. Yli 50-vuotiaan isän epäillään ampuneen ensin vaimonsa ja vahingoittaneen teini-ikäistä tytärtään perheen kotitilalla Liedenpohjan kylässä.

Poliisit löysivät myös isän kuolleena saman päivän aikana. MTV:n tietojen mukaan pariskunnalla on kaksi lasta, joista vanhempi ei enää asunut kotonaan.

Poliisi tutkii tapauksessa tappoa ja tapon yritystä. Tutkinnanjohtaja Jari Luoto Sisä-Suomen poliisista kertoo, että tällä hetkellä tutkinnan keskiössä on erityisesti tekoon johtaneiden syiden selvittäminen.

– Tutkinta motiivin osalta on käynnissä. Teon syyt ja taustat ovat nyt keskeisimpiä selvitettäviä asioita. Itse koen, että kyse on useista palasista. Niitä nyt koostetaan ja syyt sitten aikanaan selviävät. Edessä on paljon työtä, rikoskomisario Luoto kuvailee tutkinnan etenemistä.

Poliisi kuullut tytärtä

Poliisi on jo päässyt kuulemaan isänsä tapon yrityksen kohteeksi joutunutta teinitytärtä. Hänet kuljetettiin rikospaikalta loukkaantuneena sairaalaan. Poliisin tiistaina julkaiseman tiedotteen mukaan hän oli edelleen sairaalahoidossa.

– En voi kommentoida yksityiskohtaisesti alaikäisen terveysasioihin liittyviä tietoja, mutta sen voi todeta, ettei hän ole hengenvaarassa. Koska tutkinta on kesken ja tapaukseen liittyy alaikäinen asianomistaja, teon muitakaan yksityiskohtia ei voida tässä vaiheessa kommentoida enempää, Luoto sanoo.

Poliisi on tähän mennessä kuulustellut eri henkilöitä tapaukseen liittyen. Luoto ei ota kantaa henkilöiden määrään, mutta toteaa kuulusteluiden jatkuvan tutkinnan edetessä.

MTV Uutisten useista eri lähteistä saamien tietojen mukaan ulkopuolinen henkilö olisi hälyttänyt kotitilalle apua löydettyään surmatun äidin ja haavoittuneen tyttären.

Lähteiden mukaan avun hälyttäjä olisi ollut perheen kotiin aamulla saapunut, sosiaalialalla työskentelevä henkilö, mutta poliisi ei kommentoi ulkopuolisen tai ulkopuolisten osallisuutta surman jälkeisiin tapahtumiin millään tavalla.

MTV Uutisten aiemmin saaman tiedon mukaan surmaa olisi edeltänyt jonkinlainen perheen tyttäreen ja sosiaaliviranomaisten mahdolliseen toimenpiteeseen liittyvä tilanne. Poliisi ja sosiaaliviranomaiset eivät ole vahvistaneet väitettä.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Epäilty surma-ajankohta torstaiaamu

Poliisi sai tapahtuneesta hälytyksen torstaina kello 8.18. Koska poliisi oli saanut tiedon aseenkäytöstä, virkavalta varautui operaatioon järeällä miehityksellä.

Kotitilan lähistöllä kulkeva kantatie suljettiin poliisitehtävän turvaamiseksi Virtain ja Alavuden välillä. Mittava operaatio kestä yli neljä tuntia ja herätti runsaasti huomioita pienessä kyläyhteisesössä sekä valtakunnallisissa medioissa.

– Operaatio on päättynyt, kun poliisi sai kohdeasunnon haltuunsa ja pääsi sisälle asuntoon, Luoto toteaa.

Poliisi vahvistaa, että uhrit löytyivät asunnosta. Tämänhetkisten tutkintatietojen perusteella poliisi epäilee, että tappo ja tapon yritys ovat tapahtuneet torstaina aamulla eivätkä esimerkiksi edellisenä iltana. 

Vahvistamattomien tietojen mukaan rikoksista epäilty isä olisi tekojensa jälkeen paennut kotitilalta lähimaastoon. Poliisi kertoi tiistaina, että epäilty löydettiin menehtyneenä tapahtumapaikalta.

Luoto vahvistaa MTV Uutisille, ettei hänen tiedossaan ole pakenemiseen liittyvää tietoa.

“Lapset kaikki kaikessa”

MTV Uutiset on haastatellut useita paikallisia henkilöitä perhetragedian jälkeen. Tapaukseen on suhtauduttu kyläyhteisössä erittäin raskaasti ja myötätuntoisesti.

Virroilla asuu noin 6 500 asukasta. Liedenpohjan kylä sijaitsee noin 20 kilometrin päässä kaupungin keskustasta. 

MTV Uutisten haastattelemat henkilöt ovat kuvailleet perhettä ja rikoksista epäiltyä isää keskenään hyvin samankaltaisin sanankääntein. Perheyhteisön kerrotaan olleen tiivis, ja isä vaikutti hyvin omistautuneelta lapsilleen. 

Surmattua perheenäitiä MTV Uutisille on kuvailtu "erittäin ystävälliseksi ja sydämelliseksi", niin ikään jälkikasvulleen omistautuneeksi vanhemmaksi.

Lapset olivat pariskunnalle kaikki kaikessa, moni tiivisti näkemyksensä suru-uutiset kuultuaan.

Haastateltujen tuttavien mukaan metsäalalla työskennellyt ja paikkakunnalta kotoisin oleva isä harrasti metsästystä ja hänellä oli metsästyskoiria. Kyläläisten keskuudessa hänet tunnettiin rauhallisena ja työteliäänä ihmisenä.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Vakiintuneiden mielikuvien vuoksi monen paikallisen oli ensitietojen perusteella vaikea uskoa, että mies olisi voinut vahingoittaa perheenjäseniään. Hänellä ei ollut rikoshistoriaa ainakaan kotipaikkakuntansa käräjäoikeudessa.

Miehen entinen, hyvin pitkäaikainen työnantaja kertoo MTV Uutisille olleensa mieheen puhelimitse yhteydessä joulun alla. Työnantaja kertoi perheenisälle tiedossaan olevista uusista työmaista.

– Silloin kaikki vaikutti olevan ihan normaalisti. Tämä tuli kuin salama kirkkaalta taivaalta. Olin täydellisen yllättynyt, että mitä nyt oikein on tapahtunut. Itse yritin aina kaikin keinoin auttaa siinä, että hänelle olisi työtä tarjolla. Hänellä kun oli perhe elätettävänään, entinen työnantaja sanoo.

Lähisukulainen surmasi miehen ja itsensä

Poliisi suorittaa tapauksesta esitutkinnan loppuun, mutta epäillyn ollessa kuollut, tapaus ei tule etenemään syyttäjälle. 

Perhesurmasta epäillyn isän lähipiirissä on jouduttu aiemminkin todistamaan vastaavanlaista, oikeusprosessiltaan keskeneräiseksi jäänyttä rikostapausta.

Perheenisälle lähisukua oleva, vuonna 1978 syntynyt mies ampui entistä puolisoaan ja tämän uutta kumppania kotipihallaan Rimmintiellä Alavuden keskustan ulkopuolella vuoden 2019 lokakuussa. 

Ammuttu mies kuoli rikospaikalle. Entinen vaimo päätyi vakavasti loukkaantuneena sairaalahoitoon. Tekijä ampui tilanteessa myös itseään ja kuoli seuraavana päivänä sairaalassa.

Poliisin mukaan teon motiivina oli mustasukkaisuus.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja