Virossa varauduttiin levottomuuksiin Venäjän voitonpäivän takia – näin kantavirolaisten ja Viron venäjänkielisten näkemys juhlapäivästä eroaa toisistaan

3:27
Katso video: Virossa on varauduttu levottomuuksiin Venäjän voitonpäivän takia – näin kantavirolaisten ja Viron venäjänkielisten näkemys juhlapäivästä eroaa toisistaan

Virossa on varauduttu levottomuuksiin Venäjän voitonpäivän takia. Kyseinen päivämäärä merkitsee nimittäin kantavirolaisille ja Viron venäjänkielisille erilaista historiaa. 

Siinä, missä eurooppalaiset ovat maanantaina juhlistaneet Eurooppa-päivää, Venäjällä on juhlistettu voitonpäivää juhlallisin menoin – etenkin maan pääkaupungissa Moskovassa. Venäjällä voitonpäivää vietetään natsi-Saksasta saadun voiton kunniaksi. 

Lue lisää Venäjän voitonpäivän juhlamenoista:

Eri puolilla Viroa varauduttiin maanantaina levottomuuksiin voitonpäivän takia. Toukokuun 9. päivä merkitsee virolaisille ja Viron venäjänkielisille täysin erilaista historiaa.

 – Viron venäläisille se on voitto fasismista ja Saksan kukistumisesta, kun taas virolaisille se on alku viiden vuosikymmenen terrorille ja vankeudelle, MTV Uutisten kirjeenvaihtaja Petri Saraste kertaa.

Katso jutun alussa olevalta videolta kirjeenvaihtaja Petri Sarasteen reportaasi Viron pääkaupungista Tallinnasta! 

Venäjän hyökkäyssotaa tukevat symbolit kiellettyjä

Virossa on myös pelätty yhteenottoja Ukrainan kriittisen tilanteen takia. 

Virossa säädettiinkin nopeasti väliaikainen laki, joka kieltää kokoontumiset ja marssit, joissa esiintyy Venäjän hyökkäyssotaa tukevia symboleita. 

– Maassa on nollatoleranssi mustaoranssien nauhojen käytöstä, Z-kirjaimista ja julkisista kokoontumisista, Saraste listaa.

Lakia on Sarasteen mukaan noudatettu Virossa hyvin, mutta on myös niitä, jotka eivät ole laista perustaneet. Lain noudattamatta jättämisestä on päivän aikana jaettu poliisin mukaan sakkorangaistuksia. 

0:49
Venäjän televisiokanaville ilmestyi sotaa vastustavia viestejä kesken voitonpäivän juhlinnan: "Teillä on verta käsissänne"

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja