Moskovan Punaisella torilla juhlittiin laittomia alueliitoksia irvokkaassa kansanjuhlassa –suomalaisasiantuntija pelkää Venäjän puhkuvan pitkää sotaa

16:22
Moskovassa juhlitaan uusien alueiden liittämistä Venäjään – miksi Venäjä otti ukrainalaisalueet haltuun juuri nyt?

Moskovan Punaisella torilla on juhlittu tänä iltana Venäjän itsevaltaisesti tekemiä laittomia alueliitoksia. Suomalaisasiantuntija luonnehtii tilaisuutta tarkkaan järjestetyksi näytökseksi.

MTV Uutiset Live kertoo ja näyttää kun tapahtuu. Se on toimitus, joka elää uutispäivää kanssasi.

Seuraa jatkuvaa lähetysvirtaa yhden ruudun kautta osoitteessa mtvuutiset.fi ja MTV Katsomossa.

Venäjän presidentti Vladimir Putin ja neljän Ukrainan alueen nukkejohtajat ovat allekirjoittaneet tänään sopimukset alueiden liittämisestä Venäjään. Venäjä on aiemmin tunnustanut alueiden laittomat itsenäistymiset. 

Allekirjoitusten ja Putinin puheen jälkeen Kremlissä pidetty seremonia päättyi Venäjän kansallislauluun. Tämän jälkeen Putin ja neljä niin kutsuttua aluejohtajaa liittivät kätensä yhteen ja koko sali huusi rytmikkäästi: "Venäjä, Venäjä, Venäjä!" 

"Jotenkin pitää selittää sekin, miksi miehiä tulee sinkkiarkuissa kotiin"

Aleksanteri-instituutin johtajan Markku Kangaspuron mukaan kyseinen näytelmä oli kohdistettu venäläisyleisölle, vaikka Putinin puheessa oli viesti myös kansainvälisille katsojille. Kangaspuro uskoo, että Putinin sanoma menee osalle venäläisistä läpi.

– Se on aivan päivänselvää. Mutta vähintään tietoisuus siitä, että Venäjä käy oikeaa sotaa, on lisääntynyt myös Venäjällä, Kangaspuro arvioi MTV Uutiset Liven haastattelussa.

– Siitä, että Putin erittäin kovasanaisesti hyökkää länttä vastaan ja sanoo, että maa käy tosiasiassa sotaa länttä vastaan, jokainen venäläinen osaa lukea, että on tosi kysymyksessä.

Liikekannallepano järkyttänyt

Liikekannallepano on Kangaspuron mukaan järkyttänyt kansaa Venäjällä. Myös siihen saumaan alueliitokset ja juhla sopivat.

– Jotenkin pitää selittää myös se, miksi reserviläisiä, isiä, poikia ja lapsenlapsia, tulee sinkkiarkuissa takaisin. Halukkuus rintamalle lähtemiseen ei venäläisten keskuudessa kovinkaan suuri ole. 

"Sota voi jatkua vielä pitkään"

Kangaspuron mukaan on mahdollista, että sota Ukrainassa jatkuu vielä pitkään, jopa ensi syksyyn.

– Liikekannallepanolla Venäjä valmistautuu pitkään sotaan. He laskevat varmaankin, että tässä saadaan koulutettua suuri määrä reserviläisiä, jotka ovat valmiita taas keväällä ja kesän korvalla, kun sääolot ja maaperä jälleen sallivat etenemisen. 

Toisaalta Venäjällä saatetaan laskea, että esimerkiksi kesän tullen muualla maailmassa olisi jo kypsytty energia- ja talouskriisin jälkimainingeissa poliittisiin keskusteluihin, joiden myötä Itä-Ukraina jäisi Venäjän haltuun.

Pahin vaihtoehto: Kolmas maailmansota

Venäjällä on käynnistetty Kangaspuron mukaan laaja aseteollisuuden ylösajo.

– Kehutaan, että useammassa vuorossa painetaan töitä, että saadaan aseita rintamalle ja armeijan käyttöön. Mutta sekään ei nopeasti käy.

– Pahin vaihtoehto on eskalaatio, joka voi johtaa aika drastisiin seurauksiin ja ydinaseen käyttämisen riskiin asti. Tilanne voi laajeta jopa kolmanneksi maailmansodaksi. Pienikin mahdollisuus siitä, että ei tapahdu tarkoituksella tai vahingossa syttyvää ydinsotaa, joka tuottaa ennen näkemättömän tilanteen, otetaan (lännessä kuitenkin) vakavasti ja sitä varotaan. 

Punaisella torilla juhlii tarkkaan valikoitu ja tarkastettu joukko

Moskovan Punaisella torilla tänä iltana järjestettyä kansanjuhlaa Kangaspuro kuvaa tarkkaan järjestetyksi näytökseksi.

– Sinne on kerätty ihmisiä, uskoisin, valtion ja julkisen sektorin työpaikoilta oletettavasti aika valikoiden juhlimaan, että kukaan ei ainakaan pääsisi pilaamaan juhlia.

– Todennäköisesti turvatarkastuksetkin ovat olleet aika kovat.

Myös Vladimir Putinkin nousi illan pimettyä konserttilavalle. Hän vannoi yleisölle voittoa ja toivotti pakkoliitettyjen alueiden asukkaat "tervetulleiksi kotiin. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja