Venäjän voitonpäivän paraati ja Putinin puhe olivat poikkeuksellinen lyhyitä – ylilento peruttiin sään vuoksi, vaikka taivas oli paikoin sinisen selkeä

Venäjän presidentti Vladimir Putin piti puheen Venäjän voitonpäivän juhlissa – ulkomaantoimittaja analysoi 19:10
Katso tästä Venäjän presidentti Vladimir Putinin voitonpäivän puhe paraatissa kokonaisuudessaan!

Eri puolilla Venäjää vietetään tänään voitonpäivää. Suurimmat juhlallisuudet ovat maan pääkaupungissa Moskovassa.

Suurin ja näyttävin osa voitonpäivää on perinteisesti sotilasparaati, jossa kuultiin aiemmin presidentti Vladimir Putinin puhe. Paraatiin kuuluu perinteisesti myös venäläisen sotakaluston esittely ja ylilento.

Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov kertoi, että paraatin ylilento on peruttu pilvisen sään vuoksi. Suorassa lähetyksessä säätila ei kuitenkaan näytä kovin poikkeukselliselta ja Venäjän liput heiluvat sinistä taivasta vasten.

– Jonkinlainen imagohaitta sekin. Tämän vuoden paraati vaikutti jotenkin lyhyemmältä kuin aiempina vuosina. Myös Putinin puhe kesti vain noin 11 minuuttia, sanoo Kotimaa & maailma -toimituksen päällikkö Mirja Kivimäki.

– Ylilennon puuttuminen herättää aidosti suuria kysymyksiä, miksi näin iso osa paraatia jätettiin kokonaan toteuttamatta?

Lentokoneita ei siis tämän vuotisessa voitonpäivässä nähdä. Sen sijaan paraati huipentui strategisia ydinkärkiä kuljettavan ohjusjärjestelmän esittelyyn panssarivaunujen saattelemana.

Aiemmin MTV Uutiset Liven suorassa lähetyksessä Kivimäki kuvaili voitonpäivän paraatia sotapropagandan ytimeksi.

"Läntiset edustajat loistavat poissaolollaan"

Paraatissa huomiota on myös kiinnitetty siihen, ketkä ovat paikalla ja ketkä eivät.

– Läntiset edustajat odotetusti loistavat poissaolollaan, sanoi Kivimäki aiemmin MTV Uutiset Liven suorassa lähetyksessä.

Aiempina vuosina voitonpäivän juhlintaan on osallistunut useita länsimaisia johtajia, muun muassa presidentti Tarja Halonen vuonna 2005.

Ukrainan sodasta tutut Venäjän armeijan Z-symboleita ei odotusten vastaisesti nähty paraatissa.

Putinin lisäksi paraatissa nähtiin Venäjän puolustusministeri Sergei Shoigu, joka tarkasti ja tervehti joukot Punaisella torilla marssimusiikin säestämänä paraatin aluksi. Kivimäki kuvaili Putinin olemusta paraatissa vaisuksi.

Putin ja Shoigu poistuivat Punaiselta torilta yhdessä paraatin päätteeksi kohti seppeleen laskua tuntemattoman sotilaan haudalle.

Putinin hallinnon voitonpäivän juhlallisuudet kestävät koko päivän.

Lue myös:

    Uusimmat