Voitonpäivän paraati näytti, miten vaikeassa tilanteessa Venäjä on Ukrainassa: "Ei ole mitään voittoja, joita juhlia"

Presidentti Putin piti puheen voitonpäivän paraatissa 11:16
Katso video: Näin MTV:n ulkomaantoimittajat analysoivat Vladimir Putinin voitonpäivän puhetta.

MTV Uutiset Live näytti voitonpäivän paraatin suorana. Studiossa tapahtumia kommentoivat MTV Uutisten ulkomaantoimittajat Veera Nikkanen ja Jarno Miettinen.

Presidentti Vladimir Putin väitti voitonpäivän puheessaan, että "meidän isänmaatamme" vastaan käydään todellista sotaa. Putinin mukaan Venäjä haluaa rauhallisen tulevaisuuden. Tämän tiellä ovat presidentin mukaan russofobiset länsimaat.

Putinin mukaan länsimaat yrittävät tuhota Venäjän. Hänen mukaansa länsimaat ovat unohtaneet, kuka voitti natsit toisessa maailmansodassa.

Tuttuun tapaan Putin pitää Ukrainan hallintoa lännen nukkehallintona. Ukrainan kansalaiset ovat Ukrainan johdon panttivankeja, Putin väittää.

Putin onnitteli puheessaan "urheasti taistelevia" venäläissotilaita, jotka sotivat Ukrainassa. Putinin mukaan Venäjän tulevaisuus riippuu maan sotilaista. Huomioitavaa on, että Putin puhuu yhä "erikoisoperaatiosta", ei sodasta.

Ulkomaantoimittaja Veera Nikkanen kiinnitti huomiota siihen, miten voimakkaasti Putin yhdisti toisen maailmansodan Ukrainan sotaan.

Yleisesti ottaen Putinin puheen sisältö oli "yllättävänkin ennakoitava", katsoo puolestaan ulkomaantoimittaja Jarno Miettinen.

– Samaa retoriikkaa, mitä on kuultu sodan alusta ja hieman sitä ennenkin. Aivan samat jutut kuin vuoden takaisessakin puheessa, Mietinen toteaa.

Itse paraatissa nähtiin tuttuun tapaan sekä historiallista kalustoa että nykyaikaista sotakoneistoa panssarivaunuista ohjuksiin. Ennakkotietojen mukaisesti paraati oli edellisvuosia pelkistetympi.

– Vähän joukkoja. Osattiin odottaa, että kalustoa nähdään vähän, mutta sitä nähtiin silti ehkä vähemmän kuin osattiin odottaa, Miettinen sanoo.

– Selkeästi kertoo siitä, että sota Ukrainassa on Venäjän kannalta hyvin vaikeassa vaiheessa. Ei ole mitään voittoja, joita juhlia, hän jatkaa.

Vaikka suurhyökkäys on tuonut Putinille vähän juhlittavaa, näytti presidentti tyytyväiseltä paraatia seuratessaan.

– Tällainen ilme pitää yleisölle näyttää, olivat asiat todellisuudessa miten tahansa, ulkomaantoimittaja Nikkanen toteaa.

Paraati Putinille tänä vuonna kiusallinen

Alkujaan enemmän keväisenä kansanjuhlana Venäjällä vietetty voitonpäivä on saanut Putinin valtakaudella militaristisempia sävyjä. Kreml on mielellään esimerkiksi esitellyt sotilasmahtiaan voitonpäivän paraateissaan.

– Tänä vuonna voitonpäivä on korostetusti Putinille hyvin vaikea ja kiusallinen juhla, entinen Moskovan-suurlähettiläs Hannu Himanen sanoi Huomenta Suomessa tiistaiaamuna ennen itse paraatia.

Perinteisiä voitonpäivän paraateja on monin paikoin peruttu. Peruutuksen kohteeksi on joutunut myös esimerkiksi Kuolematon rykmentti -niminen kansalaistapahtuma, jossa ihmisillä on ollut tapana kulkea toisessa maailmansodassa taistelleiden sukulaistensa valokuvien kanssa.

– Niin kuin sanoin, tämä on vähän kiusallinen tilanne, kun juhlitaan voittoa ja Ukrainan rintamalla menee todella huonosti, eikä mitään voittoa sieltä voi julistaa. 

– Ukrainassa on kuollut ja haavoittunut ja traumatisoitunut ehkä noin 200 000 venäläistä. Kun sen kertoo heidän suvuilla ja ystäväpiireillä, niin miljoonat ja miljoonat venäläiset tietävät täsmälleen, mitä Ukrainassa tapahtuu. Sitä ei voi ikään kuin häivyttää heidän mielestään.

"Kremlin droneisku oli osa voitonpäivään valmistautumista"

Viime vuonna spekuloitiin paljon sitä, mitä Venäjä tekee Ukrainan sodasa juuri ennen voitonpäivää, jotta voitaisiin julistaa jokin voitto.

– Tänä vuonna ei ole puhuttu mitään sellaista, koska Venäjän tilanne on tukala, entinen Moskovan-suurlähettiläs Himanen sanoo.

– En yhdistäisi tätä (voitonpäivää) Ukrainan sotaan muuta kuin sillä lailla että Venäjän johdon näkökulmasta tästä juhlasta nyt täytyy jotenkin selvitä, hän jatkaa.

Kansalaisille päällimmäiseksi syyksi juhlallisuuksien perumiseen on kerrottu terrorismin uhka. Himasen mielestä yksi selitys esimerkiksi viimeviikkoiselle Kremlin droneiskulle on, että se olisikin ollut orkesterointia voitonpäivän juhlallisuuksien perumiseksi.

– Se oli – näin itse tulkitsen sitä – osa valmistautumista voitonpäivään, jolloin kansalaiset hyväksyvät paremmin tiukat turvatoimet ja sen, että ei juhlita joka paikassa, Himanen sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat