Sotauho turmeli Suomen venäläisten suhteen voitonpäivään – "Kyynistä juhlia ja samalla tappaa brutaalisti"

Mikä voitonpäivässä on muuttunut?"Ennen selkeä viesti oli, että ei enää ikinä" 6:34
Miten Suomessa asuvat venäläiset suhtautuvat voitonpäivään? Uskalletaanko sodasta puhua? Katso videolta Cultura-säätiön ohjelmajohtajan haastattelu.

Suomessa asuville venäläisille voitonpäivä on merkinnyt aikanaan ennen kaikkea veteraanien muistamista. Putinin vuosia kasvattama uho ja tuore sota Ukrainassa on kääntänyt kantoja juhlapäivän suhteen.

Cultura-säätiön ohjelmajohtaja Eilina Gusatinskyn mukaan viime vuosina päivän uhoavammaksi yltynyt sanoma on etäännyttänyt monia, mutta myös herättänyt pohtimaan tarkemmin päivän historiaa.

– Ennen se oli muistamisen, kiitollisuuden ja surun päivä: muistettiin kaatuneita, kunnioitettiin veteraaneja. Aina puhuttiin selkeästi, että ei enää ikinä – pitäisi tehdä kaikki, että sotaa ei olisi, Gusatinsky sanoo.

Gusatinskyn mukaan kymmenisen vuotta sitten päivästä kehitettiin tietoisesti voimannäytön ja isänmaallisuuden päivä.

Juhlallisuus lienee karissut monilta Krimin valtaamisen myötä 2014, mutta lopullisesti helmikuussa Venäjän Ukrainassa aloittaman laajan hyökkäyssodan takia, Gusatinsky arvioi.

– On kyynistä juhlia voitonpäivää, ja samalla sotia ja tappaa brutaalisti.

Uskaltavatko Suomessa asuvat venäläiset puhua mielipiteensä sodasta? Katso artikkelin videolta Eilina Gusatinskyn laajempi haastattelu!

Lue myös:

    Uusimmat