Mainos

Virossa "lainataan" viinaa - onnistuisiko Suomessa?

Alkoholia ei saa myydä yöllä, mutta onko myös sen lainaaminen kiellettyä? Virossa öistä alkoholinmyyntikieltoa on jo kokeiltu kiertää lainaamalla viinaa panttimaksua vastaan, mutta Suomeen liikeidea ei tiettävästi ainakaan vielä ole rantautunut.

Virolaismediat Äripäev ja Delfi kertoivat maaliskuussa verkkosivuillaan viinalainaamosta, jonka toimintaperiaate on yksinkertainen: asiakas lainaa alkoholia panttimaksua vastaan, ja kun hän palauttaa pullon aamulla, hän saa rahansa takaisin. Toiminta näyttää lailliselta, mutta tosiasiassa lainaviinaksien palauttaminen on tehty mahdottomaksi, joten panttimaksut jäävät aina lainaajalle.

Saako joka arvalla voittaa olutpullon?

Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) hallintoneuvos Ismo Tuominen pitää viinalainaamoja "juridisena kikkailuna". Hän on kuullut niistä huhuja ja muistelee, kuinka takavuosina opiskelijapiireissä yritettiin samankaltaista lain kiertoreittiä.

- Nuoret tiesivät, että alkoholin myynti on kello yhdeksän jälkeen laitonta, mutta arpajaiset eivät ole, Tuominen kertoo.

Niinpä opiskelijabileissä alettiin järjestää myöhäisillan arpajaisia, joissa jokainen kymmenen markan arpa voitti esimerkiksi olut- tai lonkeropullon.

- Arpajaiset eivät toki ole laissa kiellettyjä, mutta viranomaiset ja oikeuslaitos osaavat kyllä katsoa asian taakse.

Tuomisen mielestä "ei tarvitse olla juristi ymmärtääkseen", että kummassakin tapauksessa on kyse alkoholin myyntiaikoja koskevan lain kiertämisestä.

Silloin poliisi, syyttäjät ja tuomioistuimet saavat ottaa asian tutkittavakseen laittomana myyntinä. Puntarissa painavat eniten myyjän ja ostajan todelliset tarkoitusperät: saada rahaa viinan myymisestä ja ostaa sitä keskellä yötä.

Valvira: Ei onnistuisi Suomessa

Alkoholin myyntiä Suomessa tarkkailevassa Valvirassa ei jakseta huolestua lainaamoiden mahdollisesta rantautumisesta Suomeen.

Ylitarkastaja Jan Rosentröm pitää kaikenlaista lestinheittoa menneiden aikojen ilmiönä, joka johtui alkoholin huonosta saatavuudesta.

- Meidän huolemme ovat tällä hetkellä jossain aivan muualla, hän toteaa.

Mutta voisiko pikaruokala houkutella lisää asiakkaita hiljaisiin öihin lainaamalla viinaa? "Osta kaksi pitsaa, saat viskipullon lainaksi henkkareita vastaan!"

- En osaa sanoa, minkä lain perusteella tuomio annettaisiin, mutta ei tuollainen toiminta onnistuisi.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.