Mainos

Viron talouskasvu romahtanut miinukselle

Viru-katu

Viron talouskasvu on vuoden toisella neljänneksellä pudonnut miinukselle ensi kerran kymmeneen vuoteen. Hallitus joutuu supistamaan valtion menoja ja puolueiden on todennäköisesti luovuttava joistakin suurista vaalilupauksistaan.

Pitkään kestänyt talouskasvu ei tuonut yhtäläisesti hyvää kaikille, vaan tilastokeskuksen tilastojen mukaan Viron köyhien määrä on kasvanut.

Viron talouden alamäki on ollut nopeaa, sillä vielä viime vuoden alkupuolella talous kasvoi yli kymmenen prosentin vuosivauhtia. Tämän vuoden toisella neljänneksellä huhti-kesäkuussa talous taantui 1,4 prosenttia.

Viron tilastokeskuksen mukaan nopean talouskasvun vuodet eivät kutenkaan vähentäneet köyhyyttä, vaan se kasvoi vuodesta 2005 vuoteen 2006 6,5 prosenttia. Tuona vuonna Virossa oli tilastokeskuksen mukaan 259 000 köyhää, liki viidennes koko väestöstä, ja tuloerot ovat kasvaneet.

Eläkeläiset todella tiukoilla

Suurimmissä ongelmissa ovat ikäihmiset ja yksinhuoltajat. Eläkkeet ovat kasvaneet selvästi palkkoja hitaaammin; vanhuuseläke on vain vajaa neljännes maan keskipakasta, joka oli alkuvuodesta noin 800 euroa kuussa.

Viron talouden alamäki on näkyny erityisen hyvin kiinteistö- ja rakennusbisneksessä. Alkukesästä meni lähes joka viikko konkurssiin jokin pieni, yleensä buumin aikana perustettu rakennusfirma. Kiinteistöalalla rahaa on liikkunut paljon viimevuotista vähemmän.

Virolaisten palkat ovat nousseet vuodessa parikymmentä prosenttia, mutta korkea inflaatio; elintarvikkeiden, polttoaineiden, sähkön, kaasun ja kulutustarvikkeiden kallistuminen on pahasti rokottanut ostovoimaa.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.