Mainos

Viron presidentinvaali ei vielä ratkennut

Keskustan ja kansanliiton kansanedustajat eivät äänestäneet presidentinvaalien ensimmäisessä äänestyksessä, sillä puolueet ajavat istuvan presidentin Arnold Rüütelin jatkokautta.

Viron seuraavan presidentin valinta alkoi tänään myrskyisissä merkeissä, kun Keskustapuolueen ja Kansanliiton edustajat jättivät kokonaan väliin parlamentin ensimmäisen äänestyskierroksen.

Tämä varmisti jo ennakkoon, ettei ehdolla ollut parlamentin varapuhenainen Ene Ergma voinut saada vaadittua enemmistöä. Pro Patrian ja Res Publican liittoa edustava Ergma sai 65 ääntä, kun valintaan olisi tarvittu 68. Ergmaa äänestivät kaikki äänestykseen osallistuneet kansanedustajat.

Parlamentin äänestys jatkuu huomenna, jolloin mitataan sosiaalidemokraattisen europarlamentaarikon Toomas Hendrik Ilveksen kannatus. Sekä Ergma että Ilves ovat Pro Patrian ja Res Publican liiton, Reformipuolueen ja Sosiaalidemokraattien yhteisesti asettamia ehdokkaita.

Vaaliboikotilla tuettiin Rüütelia

Keskusta ja Kansanliitto boikotoivat äänestystä, koska ne tukevat nykyisen presidentin Arnold Rüütelin jatkokautta.

78-vuotias Rüütel lähtee ehdolle vasta, jos muut ehdokkaat eivät saa kahden kolmasosan enemmistöä ja valinta siirtyy erilliselle valitsijamiesneuvostolle. Tätä pidetään lähes varmana, sillä Rüütelin tukijoilla on hallussaan yli kolmannes parlamenttipaikoista.

Keskustan ja Kansanliiton toiminta on herättänyt Virossa aikamoista kuohuntaa. Muut poliittiset ryhmät ja lukuisat Viron älymystön edustajat katsovat sen rikkovan demokratian perusteita vastaan, koska perustuslain mukaan presidentin valinta kuuluu ensisijaisesti parlamentille.

Virkamies puhui suunsa puhtaaksi

Myös parlamentin äänestys alkoi poikkeuksellisella tavalla. Hallituksen esitykset parlamentille antava virkamies Ülle Aaskivi jäi puhujankorokkeelle ja vetosi henkilökohtaisesti kansanedustajiin, jotta nämä täyttäisivät perustuslaillisen velvollisuutensa.

- Minä Viron kansalaisena tunnen velvollisuuteni valtiota kohtaan. Tunnetteko te, parlamentin jäsenet, samaa, vai oletteko uskollisia pelkästään puolueelle? Jopa sellaiselle puolueelle, jolle perustuslaki ei ole pyhä ja joka vaatii teitä rikkomaan uskollisuudenvalanne (valtiolle), Aaskivi kysyi tunteikkaassa puheessaan.

Riigikogun keskustalainen puhemies Toomas Varek harkitsi Aaskiven puheen keskeyttämistä, mutta kansanedustajien kyllä-huudot sallivat sen jatkamisen.

Aaskivi sanoi myöhemmin uutistoimisto BNS:lle, ettei pelkää tempauksen seurauksia. Paheksunta olisi vain uusi osoitus siitä, mihin Viron demokratia on menossa, hän sanoi.

Myös muuten hyvästä tuloksestaan iloinnut Ergma pahoitteli äänestyksen jälkeen Keskustan ja Kansanliiton menettelyä.

- Olen hyvin surullinen, että jopa parlamentin puhemies oli niiden joukossa, jotka eivät osallistuneet äänestykseen, Ergma sanoi Viron televisiolle.

Hän lisäsi olevansa vakuuttunut, että vastaisuudessa Virossa täytyy siirtyä valitsemaan presidentti suoralla kansanvaalilla.

(MTV3-STT)

(Seitsemän uutiset 28.08.2006)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.