Mainos

Viron parlamentti ratifioi kiistellyt rajasopimukset

Rajasopimusten ratifiointia on etelänaapurissamme edeltänyt kiivas kädenvääntö ja Res Publica -puolueen poliittinen täyskäännös.

Viron parlamentti ratifioi Moskovassa viime kuussa allekirjoitetut kaksi rajasopimusta tänään.

Päätös syntyi parlamentin ylimääräisessä istunnossa äänin 78-4. Viron ja Venäjän välisen maa- ja vesirajan määrittelevät sopimukset astuvat voimaan, kun myös Venäjän duuma on ne ratifioinut.

Virolla ja Venäjällä on yhteistä rajaa 333,7 kilometriä. Viron liityttyä EU:hun Viron itäraja on samalla myös EU:n ulkoraja.

Viro saa EU:lta itärajansa varustamiseen Schengen-kuntoon lähes 78 miljoonaa euroa. Maan viranomaiset epäilevät, ettei töitä saada valmiiksi alkuperäisessä aikataulussa eli vuoden 2006 loppuun mennessä.

- Suurin ongelma on aikapula. Meillä on kuitenkin mahdollisuus venyttää hanketta vuodella, arvioi projektipäällikkö Aare Allik viikonloppuna Eesti Päevaleht -lehdessä.

Rajasopimusten ratifiointia edelsi Virossa kiivas poliittinen kädenvääntö Tarton rauhan rajoista ja lähihistoriaa selventävistä maininnoista rajasopimuksen yhteydessä.

Viisi prosenttia Virosta Venäjälle

Viron parlamentti joutui lykkäämään asian käsittelyä viime viikolla, kun kevättalvella oppositioon joutunut entinen päähallituspuolue Res Publica liittoutui yllättäen oikeistolaisen Isänmaaliiton kanssa ja ryhtyi vaatimaan sopimuksiin mainintaa Viron neuvostomiehityksestä vuosina 1940-1991. Parlamenttipuolueet löysivät kuitenkin kiistassa sovun viime viikon lopulla.

Viron ja Venäjän ulkoministereiden toukokuussa allekirjoittamien sopimusten mukaan Viron itäraja noudattaa neuvostokaudella 1944 vedettyä rajalinjaa. Tuolloin Viro menetti ns. Viron Inkerinmaan ja Petserin alueen kaakossa. Viro sai molemmat alueet Tarton rauhassa 1920. Aluemenetykset ovat noin viisi prosenttia Viron pinta-alasta.

Tarton rauhan rajoista luopuminen on virolaisille arka asia. Res Publican täyskäännöstä rajasopimuskiistassa on pidetty puolueen yrityksenä nostaa hupenevaa kannatustaan. Virossa on syksyllä kuntavaalit. Res Publica nousi kaksi vuotta sitten parlamentin suurimmaksi puolueeksi Keskustan rinnalle, mutta nyt sen kannatus on romahtanut.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.