Mainos

Viron julkinen radio ja televisio yhteen

Viron hallitus suunnittelee valtiollisten televisio- ja radioyhtiöiden yhdistämistä.

Tähän saakka ETV ja Eesti Raadio ovat toimineet täysin erillisinä yksikköinä. Syynä yhdistämiseen on molempien yhtiöiden rahapula. Valtio on päättänyt leikata yhtiöiden budjetit puoleen nykyisestä ensi vuoden budjetissa. Opetusministeriö on jo ryhtynyt karsimistyöhön. Kummankin laitoksen johdossa suhtaudutaan yhdistymis- ja yhdistämishankkeisiin täysin kielteisesti.

Erityisesti radiojohtaja Ain Saar ei näe säästöbudjeteissa mitään mieltä. TV:n johtaja Toomas Lepp puolestaan sanoo, että rahavirtojen puolittaminen merkitsisi käytännössä tv-toiminnan ajautumista täyteen umpikujaan. Erityisesti ETV:tä ovat talousvaikeudet kiusanneet jo pitkään. Keväällä yhtiö lähti mukaan mainoskilpailuun yksityiskanavien rinnalle, vaikka se oli tehnyt yksityisten tv-yhtiöiden kanssa sopimukset kompensaatioista.

Sopimuksen mukaan ETV ei lähettäisi mainoksia ja saisi yksityisyhtiöiltä tästä korvaukset. Mainoskisaan lähtöä ETV perusteli yksityiskanavien talousvaikeuksilla. Riidan seurauksena Viron hallitus joutui asetuksenmuutos-uhalla puuttumaan peliin. Kabinettineuvottelussaan hallitus päätti, että parlamenttiin tulee asetuksenmuutos, joka kieltäisi valtiolliselta televisioyhtiöltä kokonaan mainosten esittämisen. Kielto koskisi myös sponsoroituja ohjelmia.

ETV:n vaikeuksia lisäsi toukokuun lopulla julkistetut katsojaluvut. Sen mukaan maan katsotuimmaksi televisiokanavaksi oli noussut yksityinen TV3. Kyseessä oli ensimmäinen kerta Viron historiassa, kun ETV joutui luopumaan kärkipaikastaan.

Puolalaiset tulossa

Suurimmissa talousvaikeuksissa on televisiokanavista ollut jo pitkään TV1, jotta on runsaan vuoden ajan kaupiteltu eri puolille. ETV:n pääjohtaja ehti jo yhden kerran ilmoittaa, että TV1 on menemässä ETV:n ja Suomen MTV:n yhteiseksi mainoskanavaksi. MTV joutui torjumaan tiedot suoralta kädeltä.

Alun perin Sönajalan perheen omistuksessa ollut TV1 siirtyi vuosi sitten Ühispankin omistukseen. Sen jälkeen sitä on tarjottu niin Ruotsiin, Norjaan, kuin Suomeenkin. Ajan kuluessa on myös yhtiön hinta pudonnut ostajien kiinnostuksen hiipuessa. Alun perin pankki vaati yhtiöstä 120 miljoonaa kruunua.

Tällä hetkellä sen hinnaksi arvioidaan 50-0 miljoonaa kruunua. Kesän aikana on yhtiöstä käynyt hyvin tiiviisti puolalainen satelliittiyhtiö PolSat. Se on hankkinut omistukseensa yhden liettualaisen tv-kanavan. Kilpailussa ovat kuitenkin vielä mukana niin Viron TV2:n omistaja, norjalainen Schibstedt-yhtiö. Myös ruotsalaisen Mariebergin väitetään kiinnostuneen uudelleen Baltiasta. Se on hankkinut itselleen osan liettualaisesta LNK-kanavasta.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.