Virolaista rakentamista Kotkan asuntomessuilla

Suomalaiset ovat rakentaneet Virossa vuosikymmeniä. Poikkeuksellista sen sijaan on virolainen rakentaminen Suomessa. Nyt heimoveljien osaamiseen on hyvä tilaisuus tutustua Kotkan asuntomessuilla, jonne nousee yksi kohde suomalais-virolaisin voimin.

"Kotka ja Tallinna ovat olleet ystävyyskaupunkeja vuodesta 1955," kertoilee suomalaisen osapuolen vetäjä, Rapsu Oy:n toimitusjohtaja Antero Anttila. "Minusta oli korkea aika saada kulttuurin, urheilun ja matkailun lisäksi mukaan myös rakentamista ja bisnestä. Hanke oli helppo käynnistää, sillä yhteydet ja tuki Kotkan kaupungilta olivat valmiina. Asuntomessut näki heti sen mielenkiintoisen lisäpiirteen, jonka tämä kohde messuille antaisi."

Suomalaista hankkeessa ovat tietysti viranomaismääräykset, rakentamisstandardit ja laatuluokitus, virolaista ennen kaikkea se, mikä näkyy: suunnittelu ja rakentaminen. Suunnittelussa on pyritty siihen, että talo edustaa nykyvirolaista näkemystä omakotirakentamisesta - tosin Anttila huomauttaa, että talo on huomattavasti pienempi kuin mitä virolaiset itselleen rakentavat. Rakennuksella työskentelevät 15 virolaista ovat suomalaisten vanhoja tuttuja muun muassa Suomen suurlähetystön entisöinnistä. Suomalaiset tekevät kohteessa oikeastaan vain sähkö- ja putkityöt, koska he ovat tottuneita meikäläiseen tekniikkaan.


Väljemmän tilankäytön lisäksi virolainen näkemys eroaa suomalaisesta materiaalien osalta: kaiken täytyy olla kiveä - edes kevytrakenteiset väliseinät eivät ole hyväksyttyjä. Äänieristävyys, lämmöneristys ja ratkaisujen muunneltavuus ovat vahvasti esillä. Suomalaisesta poikkeaa myös valmius yhdistellä rohkeasti erilaisia materiaaleja. Muuten rakentaminen ei ihmeemmin suomalaisesta eroa.

"Kaikkiaan talon ilme poikkeaa selvästi perinteisestä suomalaisesta. Työn jälki on erittäin hyvä - virolainen kädentaitoa ja huolellisuutta korostava työtapa soveltuukin mielestäni paremmin korjausrakentamiseen ja pienempiin kohteisiin kuin suomalaiseen kiivastahtiseen grynderirakentamiseen," Anttila luonnehtii.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja