Mainos

Virolaiset hyvästelivät Lennart Meren

Virossa järjestetään huomenna itsenäisyysajan ensimmäiset valtiolliset hautajaiset, kun entinen presidentti Lennart Meri haudataan.

Tuhannet virolaiset ovat tänään hyvästelleet huomenna haudattavan presidentti Lennart Meren.

Viron entinen presidentti Lennart Meri siunataan haudan lepoon huomenna Kaarlen kirkossa puolen päivän aikaan pidettävässä jumalanpalveluksessa. Tilaisuuteen osallistuu tuhat vierasta.

Virallisessa muistotilaisuudessa puhuvat muun muassa Viron presidentti Arnold Rüütel ja Suomen presidentti Tarja Halonen. Suomesta hautajaisiin osallistuvat myös presidentit Mauno Koivisto ja Martti Ahtisaari.

Viron ensimmäiset valtiolliset hautajaiset

Huominen on Virossa paitsi kansallinen surupäivä myös historiallinen päivä. Lennart Meri on itsenäisessä Viron ensimmäinen luonnollisen kuoleman kokenut valtion päämies. Hän on myös ensimmäinen itsenäisen Viron päämies, jolle järjestetään valtiolliset hautajaiset.

Neuvostoliiton turvallisuuspalvelu kyyditti Viron ensimmäisen perustuslaillisen presidentin Konstantin Pätsin (1874-1956) Venäjälle, ja Päts kuoli mielisairaalassa Tverissä. Pätsin maalliset jäännökset haudattiin myöhemmin Metsäkalmistoon Viron vielä kuuluessa Neuvostoliittoon, mutta valtiollisia hautajaisia ei voitu vielä järjestää.

Myös Lennart Meri saa viimeisen leposijansa kauniissa ja rauhaisassa Metsäkalmistossa. Virolaisten rakastama ja myös suurta kansainvälistä arvostusta nauttinut Lennart Meri kuoli 14. maaliskuuta 76-vuotiaana. Hän oli Viron presidentti vuosina 1992-2001, ja lyhyen aikaa myös maansa Suomen-suurlähettiläs.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.