Virolaisasiantuntija tunnelista: EU ei halua kiinalaista rahaa vesiinsä

15 miljardin tunnelihanke Suomen ja Viron välille etenee 1:55
Video: Tällainen on tunneli-suunnitelma.

Virolainen talousasiantuntija, entinen Eesti Pangan johtaja Raivo Vare pitää Tallinna-Helsinki-tunnelia hienona ideana. Vare kuitenkin sanoo, ettei EU katso hyvällä kiinalaista rahaa.

Myös Viron rautateiden kehityksestä vastannut Vare sanoo Postimees-lehdelle, että EU ei halua kiinalaista rahaa ns. meidän vesiimme.

– Kiinalaisten mielenkiinto ei ole mikään yllätys. Se, että EU ei haluaisi kiinalaisia omiin vesiinsä, ei ole myöskään mikään salaisuus. Joka tapauksessa tunneli on hieno hanke, Vare sanoo.

Talousasiantuntijan mukaan, puhuttaessa asioista niiden oikeilla nimillä, unioni pelkää kiinalaisia eritoten infrastruktuuria rakennettaessa.

– Kiinalaisten mahdollisuudet ovat paljon paremmat kuin kenenkään muun. Ainoa tapa heidän torjumisekseen on byrokratia. Siinä EU on loistava, Vare huomauttaa.

Aamulla kerrottiin, että tunnelia suunnitteleva, Peter Vesterbackan vetämä Finest Bay Area Development on laatinut aiesopimuksen kiinalaisen Touchstone Capital Partners Ltd:n kanssa tunnelin rahoituksesta. Sopimus sisältää 15 miljardin euron rahoituksen. 

Tällä hetkellä on suunnitteilla kaksi tunnelihanketta. Toinen yksityisellä rahoituksella kehittyvä ja toinen Suomen ja Viron valtioiden sekä EU:n suunnitelma.

 

Lue myös:

    Uusimmat