Mainos

Viro: Venäläiset vakoilivat puolustusta ja rajaa

Virosta vakoilun tähden karkotetut venäläisdiplomaatit olivat keränneet tietoja Viron puolustusvoimista sekä rajavartioinnista, kirjoitti virolainen Postimees-lehti tänään. Lehden mukaan Juri Jatsenko ja Vladimir Telegin olivat yrittäneet saada selville salaista tietoa erityisesti rajavartiolaitoksesta.

-Diplomaattien on toki kerättävä tietoja, mutta heidän ei pidä udella varjeltuja yksityiskohtia tai kysellä asioista niin, että diplomatia muuttuu tiedusteluksi, totesi nimettömänä pysynyt virolaisvirkamies lehden haastattelussa. Postimees arvioi, että molemmat miehet työskentelevät todennäköisesti Venäjän sotilastiedustelupalvelu GRU:lle, toinen ehkä myös tiedustelupalvelu FSB:lle. Viron ulkoministeriö oli toissa viikolla pyytänyt Venäjän Viron-suurlähettilästä ryhtymään toimiin, jotta Jatsenko ja Telegin lähetettäisiin kotiin.

Venäjän kieltäydyttyä tästä Viro karkotti diplomaatit virallisesti keskiviikkona antaen heille kaksi vuorokautta aikaa poistua maasta, kirjoitti Postimees. Venäjän lähetystön neuvonantajana työskennellyt 40-vuotias Jatsenko siirtyi Tallinnaan Tukholmasta viime vuonna. Aiemmin kesällä hän oli valittanut, ettei hänen perheensä ollut täysin sopeutunut elämään Virossa.

Lainopillisena neuvonantajana työskennellyt Telegin esiintyi julkisuudessa harvoin, kirjoitti Postimees. Venäjä on kiistänyt vakoilusyytökset perusteettomina ja ilmoittanut vastavetona karkottavansa maasta kaksi virolaisdiplomaattia. Viron Venäjän-suurlähettilään Tiit Matsulevitsin mukaan karkotuskahakan merkitystä ei pidä liioitella. Maiden suhteet ovat viime vuosina parantuneet ja ovat tätä nykyä paremmat kuin viiteensataan vuoteen.
-Tällaista sattuu silloin tällöin naapurien kesken, totesi Matsulevits Postimees-lehdelle.
(STT-BNS)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.