Mainos

Viro: Venäjä ei ole muuttanut Euroopan turvallisuutta

Venäjän toimet Kaukasuksella eivät ole muuttaaneet Euroopan turvallisuustilannetta, katsoo Viron ulkoninisteri Urmas Paet.

Hänen mielestään EU:n ja Venäjän suhde on kuitekin selvästi kärsinyt Venäjän toimista Kaukasuksella. Viron mielestä EU:n pitäisi vakavasti harkita sanktioiden asettamista Venäjälle.

- Meidän pitää vakavasti harkita EU:n ja Venäjän kumppanuusneuvottelujen jarruttamista. Samoin seuraavaa vaihetta viisumivapauden edistämisessä.

Baltian maat ovat arvostelleet venäjän toimia kaukasuksella paljon tiukempaan sävyyn kuin esi. Ranska ja Saksa. Viron ulkoministeri uskoo kutenkin näkemyserojen tasoittuvan.

- Georgian viimeaikaiset tapahtumat sekä Venäjän presidentin toteutumatta jäänyt lupaus vetäytymisestä saivat varmaankin monen länsi-eurooppalaisen poliitikon silmät aukeamaan vähän lisää, Paet sanoo.

- Toisin kuin Suomessa, täällä Virossa ei keskustella siitä, onko kauksuksen kriisi muuttanut turvallisuuspolittista tilannetta Euroopassa. Täällä nähdään, että muutos tapahtui jo aiemmin.

Venäjän hyökkäys Georgiaan ei merkinnyt muutosta maailmanpolitiikassa, koska Venäjä oli muuttunut jo aiemmin. Tämä oli vain yksi seuraus muuttuneesta Venäjästä. Olemme jo vuosia kuulleet Venäjän agressiivisia kommentteja. Uusi Venäjä näkyi hyvin Kosovon ja Iranin kysymyksissä. Samoin Venäjän asenteissa Naton laajentumista ja naapurimaita kohtaan.

Virossa Nato-jäsenyydellä on erittäin vankka kannatus. Etenkin päivinä, jolloin Venäjä hyökkäsi Georgiaan.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.