Mainos

Viro myöntää kansalaisuuden venäjänkielisille lapsille

Virossa asuvat venäjänkieliset lapset saavat halutessaan Viron kansalaisuuden. Viron parlamentti hyväksyi tänään kiistellyn kansalaisuuslain muutoksen, joka mahdollistaa Virossa itsenäisyyden aikana syntyneille lapsille kansalaisuuden ilman kielivaatimuksia.

Kansalaisuuden saavat ilman kielikoetta alle 15-vuotiaat lapset, jotka ovat syntyneet vuoden 1992 jälkeen Virossa. Ehtona on vain se, että heidän vanhempansa ovat eläneet Virossa laillisesti vähintään viisi vuotta. Lasta sen enempää kuin vanhempiakaan ei mikään muu maa saa katsoa kansalaisekseen. Kansalaisoikeuden saaminen koskee mm. lapsia, joiden vanhemmat ovat entisiä Neuvostoliiton kansalaisia. Nykyisin Virossa arvioidaan olevan 6500-8000 lasta, joita muutos koskee. Muutos koskee myös tulevaisuudessa syntyviä lapsia, joita Viron sisäministeriö arvioi olevan noin 1500 vuodessa.

Ratkaisevaa äänestystä sävytti parlamentin edessä järjestetty mielenosoitus, johon järjestäjinä olivat mm. Viron vapaussoturien yhdistys ja Viron poliittisten vankien yhdistys. Vartiokujan muodostaneet mielenosoittajat vastustivat muutoksen hyväksymistä. Kannatuksensa heille olivat ilmaisseet mm. Isänmaan liitto- ja Tulevaisuuden Viro -puolueet.

Muun muassa ETY-järjestö on vaatinut Viroa muuttamaan kansalaisuuslakia, kuten Latvia teki kansanäänestyksen jälkeen syyskuussa. Muutoksen katsotaan poistavan yhden keskeisen esteen Viron pyrkiessä Euroopan unionin jäseneksi. Presidentti Lennart Meri on nimennyt sen parlamentin istuntokauden tärkeimmäksi tehtäväksi.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.