Mainos

Viro ja Venäjä allekirjoittivat rajasopimuksen

Valmis sopimus on odottanut allekirjoitusta jo vuosia. Sopimuksella Viro luopuu Tarton rauhassa 1920 sille kuuluneista kahdesta maakaistaleesta.

Viro ja Venäjä pääsivät vihdoin askeleen eteenpäin keskinäisissä suhteissaan, kun Viron ulkoministeri Urmas Paet ja Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov allekirjoittivat maiden välisen rajasopimuksen tänään Moskovassa.

Meri- ja maarajaa koskevat kaksi asiakirjaa ovat olleet allekirjoitusta vaille valmiina jo vuodesta 1999, mutta niiden vahvistaminen on lykkääntynyt, koska Virolla ja Venäjällä on jyrkkiä erimielisyyksiä lähihistorian tulkinnasta ja venäjänkielisen vähemmistön asemasta Virossa.

Sopimukset on vielä ratifioitava molempien maiden parlamenteissa. Viron päivälehdet arvioivat tänään, että parlamenttikäsittely voi kestää vuosia. Virossa sopimuksen läpimeno vaatii kahden kolmasosan enemmistön 101-paikkaisessa parlamentissa.

Viron parlamentin ulkoasianvaliokunnan puheenjohtaja Enn Eesmaa sanoi alkuviikosta pitävänsä varmana, että keskustelu mahdollisen lisäasiakirjan liittämisestä rajasopimuksiin käynnistyy heti sen jälkeen kun maiden ulkoministerit ovat allekirjoittaneet asiakirjat.

Venäjä puolestaan on ilmoittanut, ettei tule hyväksymään minkäänlaista yksipuolista julistusta ja että Venäjällä sopimusten jatkokäsittely riippuu asioiden etenemisestä Virossa.

Tänään allekirjoitettu rajasopimus merkitsee sitä, että Viro luopuu Tarton rauhassa 1920 sille kuuluneista kahdesta maakaistaleesta. Toinen sijaitsee Narvajoen itäpuolella ja toinen Kaakkois-Virossa Petserin alueella Setumaalla, jossa asuu eri arvioiden mukaan 2 000-4 000 Viron kansalaista.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.