Mainos

Viro ei luopuisi palavakivestä

Viro on saamassa EU-neuvottelujaan päätökseen hyvää vauhtia. Maatalouskysymyksiä joudutaan puimaan vielä syksyllä, mutta toinen vaikea asia - energian tuotanto - saadaan ratkaistua todennäköisesti jo parin viikon kuluttua.

Viron tarvitsemasta sähkö- ja lämpöenergiasta yli 90 prosenttia syntyy palavakiveä polttamalla. Viro on omavarainen energiantuotantonsa suhteen ja sellaisena se haluaa pysyä EU:hun liittyessäänkin. EU kuitenkin ajaa vahvasti energiamarkkinoiden avaamista niin nykyisissä kuin tulevissakin jäsenmaissa.

Viron ainoa mahdollisuus puolustaa omaa palavakiveen perustuvaa energiatuotantoaan on anoa EU:lta mahdollisimman pitkä siirtymäkausi. Alunperin Viro vaati 15 vuoden siirtymäaikaa, mutta ainakaan sitä EU ei ole valmis hyväksymään. Kymmenen vuottakin voi tehdä tiukkaa.

Viro vetoaa taloudellisten ongelmien lisäksi myös sosiaalisiin tekijöihin. Palavakiveä kaivetaan ja jalostetaan ennen muuta Koillis-Virossa, missä työttömyys on nytkin korkealla. Hallituksen mukaan edessä olisi sosiaalinen romahdus, jos vielä palakiven ympäriltä katoaisi nopeasti 13 000 työpaikkaa.

Palavakiven tuotantoon liittyy myös ympäristöongelmia. Tuotanto synnyttää valtavia tuhkakasoja ja haitallisia rikkipäästöjä. Viro on luvannut tehdä merkittäviä uudistuksia.

Energiamarkkinoiden avaaminen on ollut yksi hankalimmista kysymyksistä Viron EU-jäsenyysneuvotteluissa. Nyt Viron hallitus uskoo ratkaisun löytyvän ennen kesäkuun puoliväliä. Kaikkiaan uusien jäsenmaiden neuvottelut on määrä viedä päätöseen ennen tämän vuoden loppua.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 31.05.2002.)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.