Viranomaisten määräys asettaa kysymysmerkkejä Ilveksen suurille yleisöhaaveille – "Meillä on hyvät suunnitelmat olemassa"

Urheilun yleisörajoitukset koettelevat faneja 2:11
Yleisörajoitukset koettelevat urheilufaneja.

Aluehallintovirasto (AVI) tiedotti tiistaina, ettei yleisötilaisuuksien 500 henkilön maksimirajoituksista tingitä kesäkuun aikana. Tuore tieto herättää paljon lisäkysymyksiä myös Veikkausliigassa pelaavan Ilveksen toimistolla.

Ilveksen toimitusjohtaja Tomi Erola kertoi viime viikolla Iltalehdelle, että Ilves suunnittelee järjestävänsä Veikkausliigan otteluitaan Ratinassa jopa 5 500 hengelle. AVI:n tuore tiedote luo kuitenkin suunnitelmien eteen jälleen uusia kysymyksiä, koska poikkeuksia yli 500 henkilön yleisötapahtumiin ei ole ennen heinäkuuta luvassa.

– Tämähän on kesäkuun loppuun asti voimassa, ja heinäkuussa alkaa sarjapelit. Edelleen ollaan vähän avoimia sen suhteen, mitä tapahtuu, kun sarja pyörähtää käyntiin heinäkuussa, Erola toteaa MTV Urheilulle.

Kaikesta huolimatta Ilves kuitenkin aikoo jatkaa suunnitelmiaan kaiken varalta.

– Kyllä me totta kai jatkamme niitä. Meillä on ihan hyvät suunnitelmat olemassa. Kun tulee joku tieto, se herättää aina lisää kysymyksiä. Nyt odotamme, mitä heinäkuussa tapahtuu. Tuo tieto herättää taas lisää kysymyksiä, Erola kertoo.

Jos Ilves saisi heinäkuussa Ratinan lehtereille enemmän kuin 500 henkeä, toisi se huomattavasti työsarkaa koko organisaatiolle. Turvallisuusohjeiden huomioiminen ja noudattaminen ovat seuran etusijalla. Kuinka tässä sitten onnistuttaisiin?

– Jos leikittäisiin ajatuksella, että saisimme ottaa enemmän väkeä Ratinaan. Se tarkoittaisi sitä, että pitäisi olla 20 porttia auki ja ihmisiä ohjata istumapaikoille istumaan turvavälit ja muut huomioiden. Siellä pitää olla henkilökuntaa ohjaamassa ja opastamassa. Kyllä siinä ison työn saa tehdä, Erola toteaa.

"Tästä kaudesta selvitään hengissä"

500 henkilön yleisörajoitus tuo suuria haasteita kaikille urheiluseuroille. Lipputulojen puute tekee suuren loven varsinkin Ilveksen talouteen. Haasteet tuovat mukanaan harmaita hiuksia koko toimiston väelle.

– Meidän jokainen peli tuottaa 20 000 – 60 000 euroa rahaa. Jos otamme 500 henkeä, se hädin tuskin kattaa kulut, jotka aiheutuvat siitä ottelusta. 500 hengellä meidän ottelut ovat plus miinus nolla. Ei siinä hirveästi juhlita.

Haastavasta tilanteesta huolimatta Ilveksen talous on kuitenkin vakaalla pohjalla. Vaikka koko kausi jouduttaisiin pelaamaan vajaalle yleisölle, riittävät Ilveksen taloudelliset resurssit takaamaan seuran tulevaisuuden. Seura kuitenkin odottaa vielä rahallista avustusta.

– Nyt odotamme, tuleeko mitään avustuspottia. Olemme tehneet laskelmia, että vaikka koko kaudella ei saisi ottaa yleisöä sisälle, tästä kaudesta selvitään hengissä. Meillä on hyviä tuloksia ollut nuo aikaisemmat kaudet, ja sitä omaa pääomaa syödään nyt koko ajan. Tähän tilanteeseen on vain sopeuduttava, Erola myöntää.

Maailmalla vallitseva koronaviruspandemia on langettanut kaikkien yläpuolelle suuren epätietoisuuden varjon. On äärimmäisen vaikea arvioida, kuinka kauan koronaviruksen vaikutukset näkyvät yhteiskunnassa ja urheilussa.

– Ei tässä taida kukaan tietää, minkälainen tämä maailma on kuukauden tai kahden päästä. Vaikeata tämä ennustaminen on. Excel on vahvasti laulanut ja eri skenaarioita tehty. Kaikki merkit viittaavat siihen, että hengissä selvitään tämän vuoden ylitse. Tietysti tätä koronakriisiä maksetaan vuosia eteenpäin, Erola päättää.

Lue myös:

    Uusimmat