HIFK-pomo avasi seuran taloustilannetta MTV Urheilulle – kumosi hurjan väitteen: “Toivottavasti tällaisia huhuja ei ole liikkeellä”

Tulosruutu: Roman Eremenko siirtyy HIFK:hon

Konkurssiuhan alla olevassa HIFK:ssa on kasvava luotto siihen, että kausi saadaan pelattua loppuun ja sarjapaikka säilytettyä. Seuran toimitusjohtaja Jarno Salmivuori avaa MTV Urheilun haastattelussa, miltä Veikkausliigan kriisiseuran tulevisuus parhaillaan näyttää.

HIFK teki tänään torstaina kesän neljännen pelaajahankintansa, kun Huuhkajien entinen tähtipelaaja Roman Eremenko solmi seuran kanssa sopimuksen. Ison profiilin pelaajasiirto nostatti jalkapallokansan keskuudessa suuren haloon siitä, miten seura kykenee taloudellisista vaikeuksistaan huolimatta vastaaviin peliliikkeisiin.

HIFK kertoi kesäkuun puolivälissä, että seura tarvitsisi kauden loppuun mennessä 500 000 euroa välttyäkseen konkurssilta. Salmivuoren mukaan kerään kasattava summa on nyt noin 300 000 euroa.

Lukujen valossa on tehty oletuksia siitä, ettei HIFK:lla olisi mielestään enää mitään menetettävää. Seuran tulevaisuuden ollessa vaakalaudalla, oletetaan sen niin sanotusti laittavan kaikki likoon.

Salmivuori ei kuitenkaan allekirjoita kyseistä asennoitumista. Toimitusjohtaja haluaa selventää, ettei yksikään kesän pelaajahankinta ole kasvattanut seuran pelaajabudjettia kesäkuulta. Toiminta on hänen mukaansa ollut rajattua ja rationaalista, eikä aikomuksena ole ollut missään vaiheessa luovuttaa.

– Tämä ei todellakaan ole asenteemme. Toivottavasti tällaisia huhuja ei ole missään liikkeellä. Taloudellinen tilanne ohjaa toki toimintaamme merkittävästi, mutta olemme onnistuneet tekemään siitä huolimatta uusia hankintoja pienentämällä samalla pelaajakustannuksiamme siitä, mitä ne olivat esimerkiksi kesäkuussa, Salmivuori kertoo MTV Urheilulle.

Salmivuorella oli myös sanottavansa siitä, mihin sävyyn mediassa ollaan suhtauduttu HIFK:n toimintaan ja esimerkiksi Eremenkon saapumiseen.

– Tämä on koko organisaatiollemme hyvin raskasta aikaa. Tänäänkin kun on lukenut noita meistä kirjoitettuja juttuja, on se tuntunut henkilökunnan puolesta pahalta. Aika rajua tekstiä, kun tässä ovat kuitenkin ihmisten elinkeinot, työpaikat ja elämät kyseessä. Tämä on raakaa bisnestä. Se tuppaa välillä unohtumaan. En mä tässä kuitenkaan seiso ja valita, Salmivuori toteaa.

Tiukat raamit ja urheilullinen prioriteetti

Etenkin portugalilaismaalivahti Beton sopimuksen purkaminen vapautti tiettävästi suuren määrän HIFK:n pelaajabudjetista, ennen kuin seura alkoi hankkimaan uusia pelaajia. Sen lisäksi seurasta on poistunut kesän aikana kolme muuta pelaajaa.

Salmivuori näkee, että joukkueen urheilullisen kilpakyvyn ylläpitäminen on ykkösprioriteetti seuran selviytymistaistelussa. Pelaajakustannukset eivät kuitenkaan saa nousta siitä, mitä ne olivat kesäkuun lopussa.

– Se on se raami, jonka pohjalta päävalmentaja Mixu (Paatelainen) joutuu peliliikkeensä tekemään. En osaa sanoa onko hän siihen tyytyväinen, mutta se on se meidän realiteettimme tässä tilanteessa ja hetkessä. Kyllä tätä ihan rationaalisesti viedään eteenpäin, Salmivuori toteaa.

– Olemme myös ajaneet toimistolla kulut aivan minimiin. Olemme saaneet pientä säästöäkin. Kaiken ytimessä on kuitenkin se, että pystymme tuottamaan urheilulliselle yhteisöllemme iloa ja viihdettä kentällä.

HIFK on selvinnyt Suomen Cupin välierävaiheeseen. Finaalin voittaminen toisi sille 50 000 euroa, kun taas kakkossija 10 000 euroa. Salmivuoren mukaan nämä olisivat seuralle “erittäin merkittäviä” summia.

– Koko toimisto ja kaikki pelaajat teemme joka päivä ihan ihan sairaasti töitä sen eteen että HIFK:n jalkapallo jatkuu Veikkausliigassa. Ja mikäs vielä sen parempaa, kuin että pelattaisiin Olympiastadionilla Suomen Cupin finaalissa. Järkeviä tavoitteita, erityisesti nyt näillä vahvistuksilla, Salmivuori arvioi.

Eremenko nähdään ensimmäistä kertaa HIFK:n paidassa maanantaina, kun se kohtaa FC Interin kotiyleisönedessä.

– Odotan vesi kielellä, mitä ottelu tuo tulleessaan. Uskon, että Romanissa on sellaista vetovoimaa, että sitä halutaan tulla katsomaan ihan yli seurarajojen. Toivottavasti saadaan ihmiset liikkeelle.

Uuden sijoittajan löytäminen ja sarjapaikan tärkeys

Salmivuoren mukaan neuvottelut useiden rahoittajien kanssa ovat yhä käynnissä. Toiveena olisi, että asiasta voitaisiin tiedottaa jo ennen kauden päättymistä. Mitään muita lupauksia hän ei kuitenkaan uskalla antaa, kuin että myös sarjaputoamiseen ollaan varauduttu, eikä mitkään rahoitusneuvottelut ole siitä riippuvaisia.

– Keskustelut ovat olleet todella hyviä ja toivon mukaan niistä päästään tiedottamaan kohta. Niistä kommunikoidaan kuitenkin vasta sitten, kun nimet ovat paperissa. Tavoitteena olisi kertoa jo ennen kauden päätöstä, mutta mitään aikarajaa ei ole asetettu. Se on ikään kuin sen toisen osapuolen, eikä meidän päätös, Salmivuori avaa.

– Yhdessäkään keskustelussa sarjapaikka ei kuitenkaan ole se ratkaiseva elementti. Jokainen ryhmä, kenen kanssa keskustelemme, haluaa luoda pitkäjänteisyyttä ja jatkuvuutta tähän seuraan. Viime vuosina meno on ollut melko lyhytjänteistä, joten tähän halutaan tehdä muutos.

Pystytäänkö kausi pelaamaan kuitenkin loppuun?

– En pysty 110 prosentin varmuudella sitä lupaamaan, mutta joka päivä teemme töitä sen eteen. Yllätyksiä tulee ja sattuu, Salmivuori muistuttaa.

Olisko sarjaputoaminen viimeinen naula HIFK:n arkkuun?

– Se on hypoteesi, joten en haluaisi liikaa spekuloida aiheesta. Meillä on mahdollisuus menestyä kentällä sekä Veikkausliigassa että cupissa. Emme ole rakentaneet joukkuettamme niin, että putoaisimme sarjasta, Salmivuori tiivistää.

– Skenaariot ja suunnitelmat ovat valmiina sitä varten, että miten toimimme sarjaputoamisen tapahtuessa, mutta pidetään vielä se pöytälaatikossa. Taistelu on vielä ihan täysillä käynnissä sen eteen, että laiva tästä kääntyy. Yrittämisestä tämä ei jää missään nimessä kiinni.

Lue myös:

    Uusimmat