Vinkit herkkävatsaiselle matkailijalle – näin et pilaa lomaasi

Lomamatkoilla kuka tahansa voi kärsiä vatsavaivoista – matkaummetus ja turistiripuli ovat matkailijan yleisimpiä vitsauksia.

Vatsaoireita saattavat aiheuttaa erilainen ruokavalio, uusi päivärytmi, kuitujen vähäinen saanti tai erilaiset bakteerit. Herkkävatsaisen kannattaa pitää mielessä muutama muistisääntö, jotteivät vatsavaivat pääse pilaamaan lomamatkaa.

Matkaummetus

Lomalla päivittäiset rutiinit muuttuvat helposti, ja lomapaikan totuttua likaisempi vessa voi karkottaa matkailijat luotaan. Myös normaalista poikkeava ruokailurytmi on omiaan lisäämään ummetusta: monesti matkapäivät kuluvat nähtävyyksiä kierrellen eikä vessaa löydy heti, kun sitä tarvitsisi. Liiallinen pidättely saattaa hidastaa vatsan toimintaa. Pelkkä rannalla löhöilykin voi aiheuttaa vatsaoireita, sillä liike tekee vatsan toiminnalle hyvää.

Ummetusta saattavat aiheuttaa myös erilainen ruokavalio, aikaero tai kuitujen vähäinen saanti. Lomamatkoilla tulee usein syötyä runsaasti valkoista leipää ja herkkuja, jotka saattavat turvottaa ja aiheuttaa ilmavaivoja, ja kuidun saanti jää helposti hyvin vähäiseksi. Ummetusoireiden välttämiseksi kannattaa juoda riittävästi vettä ja pitää huolta säännöllisestä ateria- ja vessarytmistä sekä riittävästä kuitujen saannista.

Turistiripuli

Turistiripuli yllättää reissaajan usein etenkin lämpimissä kohteissa. Löysän vatsan aiheuttaa yleensä bakteeri, ja vaivan välttämiseksi on tärkeää huolehtia hyvästä hygieniasta ja ruoan oikeanlaisesta valmistuksesta. Tiettyjä ruoka-aineita voi välttää varmuuden vuoksi kokonaan. Esimerkiksi lämpimissä maissa ei kannata ostaa katukojusta majoneesia sisältäviä voileipiä tai hedelmiä, joita ei voi itse kuoria. On hyvä ottaa selvää, voiko paikallista hanavettä juoda ja desinfioida kädet vessassa käynnin jälkeen. Matkalla kannattaa myös välttää liiallista alkoholin käyttöä. Ripulia hoidetaan riittävällä nesteytyksellä ja levolla.

Matkavinkit herkkävatsaisille

1. Pidä kiinni säännöllisestä ateria- ja unirytmistä.

2. Pysy liikkeellä, älä pelkästään löhöile.

3. Käy säännöllisesti vessassa lomallakin.

4. Juo riittävästi nesteitä, mutta vältä liiallista alkoholin käyttöä.

5. Huolehdi hyvästä hygieniasta ja ruoan oikeanlaisesta valmistuksesta.

6. Syö riittävästi kuitua, mukaan pakattu lääkekuitu auttaa.

7. Nauti!

Lähde: Pfizer, Hyvavatsa.fi

Lue myös:

    Uusimmat