Mainos

Ville Niinistö Talvivaarasta: Hallitus liioittelee kaivoksen hyviä puolia – "Nämä ovat arvovalintoja"

11:00

Vihreiden Ville Niinistö arvostelee hallitusta ”mainospuheesta” Talvivaaraan liittyvässä tiedotuksessa. Keskustan Timo V. Korhonen kiittelee kaivoksen "tekemisen meininkiä".

Kainuussa on pelätty viime keväästä asti Talvivaaran kaivoksen alasajoa. Hallitus teki viime perjantaina asiassa kuitenkin täyskäännöksen ja lupasi kaivokselle 100 miljoonan euron lisärahoituksen.

Oppositiossa olevat Vihreät ihmettelee hallituksen arvovalintaa.

– Kaivos on maksanut veronmaksajille jo lähes miljardi euroa; se on ollut valtion tukea tehtaalle. Samaan aikaan leikataan satoja miljoonia euroja pienitulosilta, opiskelijoilta, eläkeläisiltä ja koulutuksesta. Nämä ovat arvovalintoja. Ja näyttää siltä, että valtion piikki on edelleen auki, vaikka yksityisiä sijoittajia ei ole löytynyt vieläkään, Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö toteaa MTV3:n Huomenta Suomen haastattelussa.

"Poliitiikassa tarvittaisiin Terrafamen draivia"

Keskustan kansanedustaja Timo V. Korhosen mukaan valtio panostus näkyy tehtaalla entistä huomattavasti suurempana vastuunottona ympäristöasioissa.

– Tällä hetkellä näyttää sillä tavalla hyvältä, että myös vakavat ympäristöongelmat on saatu hallintaan. Tehtaalla ja kaivoksella on tehty erittäin määrätietoista työtä, ja tulokset ovat selvästi näkyvissä. Eteenpäin mennään, vaikka toki katsotaankin edelleen alasajovaihtoehtoa, Korhonen toteaa.

– On tehty paljon töitä sen eteen, että ympäristöongelmat saadaan kuntoon. Ensi perjantaina siellä käynnistetään esimerkiksi uusi massiivinen vedenpuhdistamo. Siellä on nyt ihan mieletön draivi ajaa kaivosta eteenpäin. Jos meillä olisi politiikassa samalainen eteenpäin menemisen tahtotila, Suomi olisi paremmassa kunnossa.

"Miten pitkään tuki voi jatkua?"

Niinistö myöntää, että ympäristöhaittojen torjuntaan on nyt paneuduttu aiempaa paremmin. Hänen mielestään hallitus kuitenkin liioittelee kaivoksen toiminnan positiivisia puolia.

– On hienoa, että toimintakulttuuria on saatu muutettua ja riskejä pienennettyä, mutta kaivos tuottaa edelleen 10 miljoonaa euroa tappiota joka kuukausi ja suomalaiset veronmaksajat maksavat sen. Kyse on vakavista asioista. 

– Valtion tehtävä ei ole markkinataloudessa tukea kannattamatonta liiketoimintaa. Kuinka pitkään sitä voi jatkaa, Niinistö kysyy.

Korhonen uskoo, että kaivos saadaan tuottavaksi ja valtio saa omansa takaisin.

– Kaikki merkit viittaavat siinä että vuosina 2018–2019 ollaan jo plussalla. Minä ainakin jaksan uskoa siihen.

3:05
Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.