Kommentti: Talvivaaran pelastajat: Ihmemies Ratia, nikkelin hinta ja... Trump

Kainuussa on eletty sydän syrjällään viime toukokuusta lähtien, kun hallitus ilmoitti varautuvansa Talvivaaran kaivoksen alasajoon vuoden lopulla.

Tänään hallitus teki täyskäännöksen: 100 miljoonan euron lisärahalla kaivos sinnittelee jälleen ensi syksyyn.
Mikä käänsi poliitikkojen päät? Ainakin kolme pointtia.

1.Valtion luottomies Lauri Ratia
Pitkän työuransa jälkeen Ratia pelasti ensin Turun telakan, nyt hän toistaa tempun Sotkamossa kaivosta pyörittävän Terrafamen hallituksen puheenjohtajana.
Ratia on suoraviivainen johtaja, joka on valmis koviin ratkaisuihin. Hän oli aikoinaan sulkemassa Rauman telakkaa, jotta Turun telakka pelastuisi. Myöhemmin myös Rauman telakka nousi uudestaan tuhkasta.
Seitsemänkymppisellä Ratialla on ajokoiran olemus. En lähtisi hänen kanssaan samalle viivalle rinkka selässä maastoon.

2. Kaivos toimii
Ratian johdolla Talvivaarassa pantiin välittömästi työturvallisuus kuntoon. Samoin ympäristöturvallisuus ja vesiongelmat on saatu parempaan hallintaan.
Kiistellystä bioliuotuksesta on vaikea saada puolueetonta näkemystä, mutta ainakin kaivoksen tuotantomäärät ovat nousseet suunnitelmien mukaan.

3. Nikkelin hinta
Yksityiset rahoittajat seuraavat nikkelin hintakäyrää ja se on noussut helmikuun pohjalukemista peräti 50 prosenttia. Kysyntä on lähtenyt kasvuun ja samaan aikaan suljetaan tappiollisia kaivoksia, joilla ei ole veronmaksajien lompakkoa apunaan.

Bonus. Donald Trump.
Nikkelin hinta on suorastaan kimmonnut ylös aivan viime päivinä ja analyytikot näkevät yhteyden USA:n presidentinvaalit voittaneeseen Donald Trumpiin. Vaalipuheissaan Trump lupasi tehdä Amerikasta jälleen mahtavan esimerkiksi yli 500 miljardin dollarin infrainvestoinneilla. Nikkeliä ja terästä kuluu, kun teitä, siltoja ja lentokenttiä rakennetaan. Muutenkin on mielenkiintoista, että Trumpin voiton jälkeen pörsseissä ovat nousseet reippaasti aseteollisuus sekä yksityiset vankilayhtiöt.

Johtopäätös.
Hallituksen ja poliitikkojen käännös kertoo, että Talvivaara pelastetaan, maksoi mitä maksoi. Tämän 100 miljoonan euron jälkeen ollaan jo hyvin lähellä sitä hetkeä, jolloin kaivos voisi pärjätä omillaan.

Terrafamen johto puhuu, että alkuvuonna 2018 oltaisiin jo plussalla. Yksityisen rahoittajan on helpompi tulla mukaan, kun tappioiden tie on kuljettu miltei loppusuoralle.

Terrafamen neuvotteluasema parantui raharuiskeesta huomattavasti, sillä persaukisen on vaikea asettaa ehtoja vastapuolelle ja vuodenvaihteen takaraja lähestyi uhkaavasti.
Suuri yllätys käänne ei ole, sillä on mahdoton kuvitella keskustavetoisen hallituksen lopettavan Kainuusta 1500 työpaikkaa. Maanantaina pääministeri Juha Sipilä vierailee kaivoksella ja saa kainuulaisilta sankarin vastaanoton.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja