Mainos

Viljelijät osoittivat mieltään sokeriuudistusta vastaan

Suomalaisviljelijät ovat osoittaneet mieltään Helsingissä sokeriuudistusta vastaan. Uudistusta vastustetaan, koska sen pelätään lopettavan maan sokerintuotannon.

Suomalaiset sokerintuottajat ovat osoittaneet mieltään sokeriuudistusta vastaan Helsingissä EU:n komission Suomen edustuston edessä. Mielenosoittajat olivat vakuuttuneita siitä, että EU-komission esitys hinnanleikkauksista on vielä muutettavissa.

EU-komissio esittää jalostetun sokerin hintaan odotetusti 39 prosentin leikkausta. Sokerijuurikkaan hintaa leikattaisiin 42 prosenttia. Hinnanleikkaukset tulisivat voimaan kahden vuoden kuluessa vuodesta 2006 alkaen.

EU tarjoutuisi samalla ostamaan neljän vuoden ajan kiintiöitä takaisin niille tuottajilta, jotka haluavat luopua tuotannosta hintojen laskiessa. Maatalouskomissaari Mariann Fischer Boelin tiedottajan mukaan maksettava korvaus olisi sitä korkeampi, mitä aiemmin kiintiöt myisi.

Tavoitteena on, että uudistuksen myötä sokerin ylituotannosta päästäisiin lopulta eroon.

Unionin sokeritukia on käytännössä pakko leikata, koska Maailman kauppajärjestö WTO totesi huhtikuussa nykyisen järjestelmän maailmankaupan sääntöjen vastaiseksi. Sokerin hinta on tällä hetkellä EU:ssa jopa kolme kertaa maailmanmarkkinahintoja korkeampi.

Kansalaisjärjestöt ovat pitkään kritisoineet unionin järjestelmää, joka sallii ylituotannon viemisen maailmalle erityisen vientituen avulla. OECD:n tuoreen raportin mukaan sokeri on riisin ohella maailman tuetuin maataloustuote.

Suomen tuotanto vähenisi selvästi

EU-maiden pitäisi päättää sokeriuudistuksesta ennen joulukuun WTO-ministerikokousta, mutta käsittelystä odotetaan hyvin vaikeaa.

Suomi vastustaa uudistusta, koska se pelkää sokerintuotannon loppuvan maassa. Suomessa on noin 2500 sokerinviljelijää.

Komission oman arvion mukaan tuotanto loppuisi uudistuksen myötä kokonaan Kreikassa, Irlannissa, Italiassa ja Portugalissa. Suomi, Tanska, Unkari, Espanja ja Tshekki kuuluvat puolestaan ryhmään, jossa tuotanto laskee merkittävästi. Maat ovat EU:n tehottomimpia sokerintuottajia.

EU:n maataloustuet ovat viime päivinä saaneet poikkeuksellisen paljon julkisuutta, kun Britannia on vaatinut niiden merkittävää alasajoa. Pääministeri Tony Blairin mukaan EU ei voi nykyaikana käyttää 40 prosenttia rahoistaan maatalouden tukemiseen, joka työllistää vain viisi prosenttia väestöstä.

Muuallakin Euroopassa osoitettu mieltä

Myös muualla Euroopassa sokerintuottajat ovat arvostelleet uudistusta kovin sanoin.

Espanja ilmoitti tuoreeltaan pyrkivänsä estämään esityksen läpimenon.

Rostockissa nelisensataa sokerijuurikkaan viljelijää osoitti mieltään Saksan maanviljelijäjärjestön kokouksen aikana. Järjestö on arvioinut että jopa 70 000 työpaikkaa on vaakalaudalla, jos sokerin hinta-alennus tulee voimaan

(MTV3-STT)

(Kymmenen uutiset 22.06.2005)

(Kymmenen uutiset 22.06.2005)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.