Viktor Orbán on vaihtanut ideologiaansa jo monta kertaa kansan mielipiteiden perusteella – "Euroopan taitavin poliitikko"

Asettuuko Unkari Suomen mahdollisen Nato-jäsenyyden eteen? Näin ex-suurlähettiläs vastaa 0:51
Asettuuko Venäjän ja lännen välissä taiteileva Unkari Suomen mahdollisen Nato-jäsenyyden eteen? Näin ex-suurlähettiläs vastaa.

Sunnuntain parlamenttivaalit vahvistivat Viktor Orbánin asemaa Unkarissa. Ex-suurlähettilään mukaan maan oppositiolla on nyt pohdinnan paikka.

Jari Vilén astui Suomen Unkarin-suurlähettilään pestiin vuonna 2007. Silloin maata hallitsi sosialistihallitus, ja vuonna 2008 alkanut finanssikriisi iski pahasti Unkariin.

Vuonna 2010 valtaan astui vielä nykyisin maata hallitseva Viktor Orbán.

– Kun tulin 2007 lähettilääksi sinne, ilmassa oli muutoksen henki. Silloinen sosialistihallitus oli korruption kourissa, talouskasvu oli pysähtynyt ja Orbán kykeni tarjoamaan raikkaan tuulahduksen. Hän oli myös tietynlainen vapaustaistelija, koska hän nousi barrikadeille vaatien myös neuvostojoukkojen poistumista, nykyisin Suomen Barentsin ja pohjoisen ulottuvuuden suurlähettiläänä toimiva Vilén kertoo.

Venäjän hyökkäys Ukrainaan oli Orbánin onni?

Viime sunnuntaina Orbán peittosi parlamenttivaaleissa yhdistyneen opposition. Vaaleissa ei sinänsä havaittu vilppiä, mutta vaalitarkkailijoiden mukaan media oli käytännössä kokonaan Orbánin Fidez-puolueen käytössä, mikä takasi vaalivoiton.

Vilénin mukaan etenkin Unkarin maakunnissa media on erittäin keskittynyttä.

– Jos katsoo vaalituloksia, koko muu maa loistaa Fidezin oranssissa värissä, ja siellä on yksi tai kaksi opposition vihreää täplää. Pääkaupunki Budapest loistaa myös vihreällä värillä.

Lisäksi Ukrainan sota takasi voiton Unkarille, sanoo Vilén.

Huomenta Suomi nähdään MTV3-kanavalla joka arkiaamu kello 6.25-9.30 välisenä aikana. 

Viikonloppuisin Huomenta Suomi nähdään kello 9-12. 

Ohjelma on katsottavissa myös MTV Katsomossa ja MTV Uutiset Livessä

– Vaalit olivat varmasti Orbánille yksi jännittävimmistä. Ensimmäistä kertaa oli vastassa yhtenäinen oppositio. Hänen onneksensa – meidän kaikkien muiden epäonneksi – Ukrainan ja Venäjän sota johti siihen, että kansa selkeästi päätyi vanhan, luotettavan pääministerin kannalle.

Valtapoliitikko

Vuonna 2012 Unkarin pestinsä lopettaneen Vilénin mielestä Orbán on yksi Euroopan taitavimmista poliitikoista. Väitettä lähettiläs perustelee sillä, että Orbán on onnistunut pitämään aidon kansansuosion.

– Hänen kykynsä aistia, mitä ihmiset haluavat kuulla, on edelleenkin aivan uskomaton. Se näkyi vaaleissakin.

Tämä kyky aistia kansan syviä rivejä näkyy myös siinä, ettei Orbán ole niinkään ideologialle omistautunut, sanoo Vilén. Orbánia näyttääkin ohjaavan valta.

– Hän on ollut Esko Ahon kanssa liberaalissa internationaalissa (liberaalipuolueiden kansainvälinen kattojärjestö), Jyrki Kataisen kanssa konservatiiviryhmässä ja nyt hän istuu omassa äärinationalistien joukossaan. Tämä kertoo Orbánin pitkän kehityskulun, jossa lähtökohtana on ollut tietyllä tavalla kansan toiveiden ja tarpeiden ymmärtäminen, mutta myös oman valta-aseman vahvistaminen.

– Kutsuisin Orbánia ennemmin valtapoliitikoksi kuin ideologiseksi poliitikoksi.

Valta-asemaa hän on vahvistanut vastakkainasettelulla. Päävihollisina ovat olleet esimerkiksi EU, oppositio ja viimeisimpänä myös Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi, jota Orbán kutsui vaalien voittopuheessa "vastustajaksi".

– Se on hyvin eriskummallista, kun Zelenskyi on nyt ehkä tunnetuin demokratian puolustaja, joka taistelee kansansa ja vapautensa puolesta.

– Luulen, että yksi keskeinen syy on siinä, että Zelenskyi haastoi Orbánia avoimesta viimeisimmässä Eurooppa-neuvoston kokouksessa, jossa hän vaati Orbánia valitsemaan puolensa. Tämä oli nyt Orbánin tapa vastata hänelle.

Unkari on kuitenkin tuominnut Venäjän hyökkäyksen Ukrainaan, mutta välttänyt suoraa kritiikkiä Venäjän presidenttiä Vladimir Putinia kohtaan.

Miten valta voi vaihtua Unkarissa?

Vaalien myötä Orbánin valta vahvistuu entisestään. Edes yhtenäinen oppositio ei voinut kaataa johtavaa puoluetta.

Vilén pitääkin vaalitappiota erittäin pahana isku Unkarin oppositiolle.

– Miten Unkarissa voidaan haastaa Fidezin ja Orbánin valtaa? Tapahtuuko se normaaleissa olosuhteissa vai onko vallanvaihdos tulossa jonkin täydellisen katastrofin, esimerkiksi taloudellisen romahduksen kautta, hän pohtii.

Katso pääkuvan video: Asettuuko Unkari Suomen mahdollisen Nato-jäsenyyden eteen? Näin ex-suurlähettiläs vastaa.

Lue myös:

    Uusimmat