Voiko Orbánin Unkari estää Suomen Nato-hakemuksen? Tutkija: "Mahdollisuus, että asettavat kapuloita rattaisiin"

Unkarin parlamenttivaalien tulos vaikuttaa paljon EU-alueeseen - voiko se vaikuttaa myös Suomen mahdolliseen NATO- hakemukseen? 4:52
Mikä on Orbánin suuren vaalivoiton taustalla? Miklossy käy läpi syyt puolueen menestyksen takana ja sen, mihin se johtaa.

Unkari voi asettua poikkiteloin, jos Suomi hakee Naton jäseneksi, mutta veto-oikeutta se ei käyttäne, arvioi tutkija Katalin Miklossy Aleksanteri-instituutista.

Kaikkien 30 Nato-maan olisi hyväksyttävä Suomi sotilasliiton jäseneksi, jos Suomi Natoon hakee. Unkarin välit Suomeen ovat olleet huonot, kun Suomi on kritisoinut maata johtavaa Orbánia ja tämän puoluetta näiden demokratiaa hiekentäväksi katsotuista toimista.

– On mahdollista, että he asettuvat poikkiteloin tai ainakin hidastavat jäsenyysneuvottelua juuri siinä kohtaa, kun Suomella on kiire, Miklossy arvioi.

Vaikka on mahdollista, että Unkari asettaisi kapuloita Suomen mahdollisten Nato-vankkurien rattaisiin, ei Miklossy usko, että maa liittymistä estäisi.

Miklossy arvioi, että Putinilla on paljon vaikutusvaltaa Orbániin ja tämän hallintoon. Videolla hän kertoo, mistä tämä suhde juontaa juurensa ja mitä vaikutuksia sillä on.

Lue myös:

    Uusimmat