Viking Sallyn murhamysteeri on ratkaisua vaille valmis, mutta poliisilla ei ole aikaa viedä tutkintaa maaliin – "Ei siinä auta itkeä tai vinkua"

Viking Sally -laivalla tapahtunut murha puhutti uutisissa 30 vuotta sitten 2:00
Katso videolta, miten murhasta uutisoitiin MTV:llä tuoreeltaan tapahtumien jälkeen.

Viking Sally -risteilijällä tapahtunut henkirikos on ratkeamassa. Murha on pysynyt mysteerinä vuosikymmeniä, mutta nyt poliisi uskoo tietävänsä, kuka tappoi nuoren länsisaksalaisen Klaus Schelklen. Tutkinnassa on tosin tullut vastaan yksi iso pulma: poliisilla ei ole juuri nyt aikaa viedä tutkintaa loppuun.

Viking Sallyn verityö tapahtui heinäkuussa 1987. Uhri oli nuori länsisaksalainen opiskelija Klaus Schelkle, joka oli lähtenyt kesälomalle Pohjoismaihin yhdessä kahden muun nuoren kanssa.

Nuoret nousivat laivaan 27. päivän iltana Tukholmassa. Laivan oli määrä saapua Turkuun seuraavana aamuna. Nuoret olivat suunnitelleet lähtevänsä Lappiin ihailemaan keskiyön aurinkoa.

Schelkle ei päässyt perille. Hänelle tehtiin yön aikana silmitöntä väkivaltaa. Hän kuoli matkalla sairaalaan.

Silmitöntä väkivaltaa

Schelkle oli jäänyt nukkumaan laivan kannelle yhdessä toisen matkakumppaninsa, tyttöystävänsä Bettina Taxisin, kanssa.

Syynä järjestelyyn oli se, että nuorilla ei ollut varaa maksaa hytistä. Seurueen kolmas henkilö ei ollut kuitenkaan jäänyt ulos, koska hän oli ollut kylmissään. Hän vietti yön laivan sisätiloissa.

Yön aikana tuntematon henkilö kävi Schelklen ja Taxisin kimppuun ja teki heille silmitöntä väkivaltaa. Nuorta pariskuntaa hakattiin lyömäaseella etenkin päähän. Kumpikin sai tilanteessa vakavat vammat.

Tiettävästi kukaan ei nähnyt välikohtausta. Verissään viruvat nuoret löydettiin vasta aamulla, kun tanskalainen partiopoika osui paikalle.

Laiva eristettiin heti, kun se saapui Turkuun. Nuoria lähdettiin kiidättämään sairaalaan, mutta Schelkle kuoli matkalla.

Poliisi otti muut matkustajat vastaan satamassa. Kaikki laivan kyydissä olleet valokuvattiin. Nuorten kimppuun käynyt henkilö onnistui tästä huolimatta livahtamaan karkuun aivan viranomaisten silmien alta.

Mutkia tutkinnassa

Murha on pysynyt mysteerinä vuosikymmeniä, mutta nyt poliisi uskoo, että tekijä on vihdoin löytynyt. MTV Uutiset kertoi epäillystä ensimmäisen kerran viime syyskuussa. Loppuvuodesta poliisi arveli jo, että esitutkinta saadaan vihdoin valmiiksi alkuvuoden aikana.

Sen jälkeen on ollut mutkia matkassa.

Tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Veli-Matti Soikkeli Lounais-Suomen poliisista kertoo, ettei tapauksen tutkintaa ehditä tällä hetkellä edistää ollenkaan.

Syynä ovat poliisin resurssit ja niiden puute.

– Ovista ja ikkunoista tulee uusia juttuja koko ajan, ja niihin on pakko reagoida. Meidän on hoidettava ne lakisääteisten aikarajojen puitteissa, tai olemme itse syytettyjen penkillä, Soikkeli tiivistää.

Aikarajoja asettavat esimerkiksi henkilöiden kiinniottoihin ja pidätyksiin liittyvät lait sekä syytteiden noston määräpäivät.

– Aamulla kun tullaan töihin, joudutaan suunnittelemaan ja laittamaan asiat tärkeysjärjestykseen. Joudumme pohtimaan, mitkä asiat saadaan nopeimmin käsistä pois, Soikkeli jatkaa.

– Vanhat tapaukset jäävät väkisinkin odottamaan, että meillä on aikaa palata niiden pariin. Tällaista tämä on ollut vuosikaudet, eikä tässä ole mitään uutta. Teemme työtämme resursseilla, jotka yhteiskunta on meille antanut, eikä siinä auta itkeä tai vinkua, hän sanoo.

Soikkeli korostaa, että Viking Sallynkin tutkintaa kyllä edistettäisiin, jos aikaa vain liikenisi.

– Emme me tahallaan vetkuttele tai viivyttele. Ei voi tehdä enempää kuin pystyy. Se vain on kylmä totuus.

– Tutkittavaa on kyllä tässä valtakunnassa ihan riittävästi. Toimettomana ei missään poliisiyksikössä olla.

Loppusilausta vaille valmis

Tällä hetkellä Viking Sallyn tutkinnassa on Soikkelin mukaan jäljellä lähinnä esitutkintapöytäkirjan kokoaminen ja todistusaineiston järjestely.

– Sekään ei käy ihan sormia napsauttamalla. Kyllä se vaatii muutaman päivän, että voi rauhassa keskittyä ja asia saadaan järkevästi pakettiin syyttäjää varten.

Murha on kuitenkin asiana painava, ja Soikkeli uskoo, että tapaukselle löydetään aikaa vielä tänä keväänä. On löydettävä.

– Ennustaja en ole, mutta luissa on sellainen tutina, että kyllä me saamme tämän vielä kevään aikana pakettiin. Meillä on toki muitakin vakavia asioita hoidettavana, mutta tämä on tietysti omaa luokkaansa.

– Sille on yritettävä väkisin löytää aikaa ennen kesälomia.

Resurssien puutteen lisäksi haastekerrointa lisää kuitenkin vielä yksi, täysin uusi uhka – koronavirus.

– Jos tässä alkaa poliisejakin tippua ja jutun kannalta avainhenkilöitä päätyy karanteeniin, sitten olemme aika lailla liemessä.

Lue myös:

    Uusimmat