Mainos

Viisi vankia yhä karkuteillä

Vankeja on karannut aiempaa vähemmän vuoden ensimmäisellä puoliskolla viime vuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna.

Rikosseuraamusviraston (Rise) vankikarkuritilaston mukaan vuoden alkupuolella vankeja on karannut kuusi. Viime vuonna vastaava luku oli kahdeksan.

Rikosseuraamusviraston ylitarkastaja Ari Juutin mukaan karkaamiselle ei ole mitään yksittäistä syytä. Suurimmassa osassa tapauksista karkaaminen johtuu tilaisuuden hyväksikäytöstä vankilan aidatun alueen ulkopuolella.

- Tänä vuonna karkaaminen on tapahtunut yleensä saatetulta poistumisluvalta eli vankia käytetään sairaalassa tai jossakin muussa tilaisuudessa. Tuolloin vanki käyttää tilaisuutta hyväkseen ja karkaa, Juuti selvittää.

Kuudesta tänä vuonna karanneesta vangista viisi on edelleen karkuteillä.

- Määrä oli suunnilleen sama viime vuonna tähän aikaan. Muutama henkilö on aina karussa, ja osa heistä jää pian kiinni, mutta osa saattaa olla pidemmänkin aikaa vapaalla, sanoo ylitarkastaja Juuti.

- Karkurit jäävät yleensä kiinni etsintäkuulutusten perusteella tai sitten heti karkaamistilanteen jälkeen. Yleensä karannut vanki jää kiinni muutaman päivän tai viikon sisällä. Pitempiaikaiset karkurit ovat yleensä paenneet jonnekin kauemmaksi ja jäävät sitten etsintäkuulutusten perusteella kiinni.

Joskus vartija saa pakenevan vangin kiinni myös juoksemalla. Tällaisia tapauksia on Juutin mukaan muutamia vuodessa.

Avovankiloista luvatta poistumisia oli hieman viimevuotista enemmän, eli 35, kun vastaava määrä viime vuonna oli 22. Rikosseuraamusviraston tilaston ilmoituspäivänä heinäkuun alussa luvatta poistuneena oli kuitenkin enää vain yhdeksän, kun viime vuonna luku oli 14.

Ylitarkastajan mukaan vangin karkaaminen käsitellään aina alioikeudessa, ja siitä tulee vangille lisärangaistus.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.