Nämä ovat ravintoloiden pahimmat bakteeripesät – jopa likaisempia kuin vessanpytty!

vini karahvi ravintola
Shutterstock

Ulkona syömisen kuuluu elämän suurimpiin nautintoihin, mutta tämä tapa ei ole täysin harmiton, Taste of Home -sivusto muistuttaa. Sivuston mukaan ruokamyrkytyksen riski on ravintoloissa lähes kaksinkertainen kotona nautittuihin aterioihin verrattuna.

Seuraavassa listauksessa on lueteltu kahdeksan ravintoloista löytyvää kohdetta, jotka eivät läheskään aina ole niin puhtaita kuin niiden kuuluisi olla.

1.Muovihanskat

Muovihanskojen käyttö saattaa luoda mielikuvan puhtaasta ja turvallisesta keittiöstä, mutta loppupeleissä muovihanskat ovat paljaita käsiä epähygieenisempiä. Tämä johtuu pääasiassa siitä, että moni käyttäjä turvautuu muovihanskoja käyttäessään illuusioon puhtaudesta, eikä muista vaihtaa niitä uusiin yhtä usein kuin pitäisi.

Samojen hanskojen käyttäminen kasviksia ja raakaa lihaa käsiteltäessä voi aiheuttaa terveysriskin. Tästä syystä esimerkiksi McDonald'sin keittiössä muovihanskoja ei nähdä

2. Suola ja pippurisirottimet

Lukuisia kertoja päivässä kosketusten kohteeksi joutuvat suola-ja pippurisirottimet ovat tutkimuksen mukaan ravintolan likaisimpia kohteita. ABC News -sivuston tekemässä testissä kävi ilmi, että ravintolapöydästä löytyvässä pippurisirottimessa voi asustaa jopa 11 600 erilaista bakteeria, mukaan lukien E. coli -suolistobakteereita.

3. Ruokalistat

Samassa tutkimuksessa ravintoloiden ruokalistoista löydettiin asustamasta 185 000 bakteeria, mikä on noin sata kertaa enemmän kuin wc-istuimessa keskimäärin. Kun mietit, kuinka moni ihminen ruokalistaan koskee päivän aikana, ja kuinka monta kertaa menut puhdistetaan tai vaihdetaan uusiin, tulos ei pitäisi tulla kenellekään yllätyksenä.

4. Jääpalakone

Daily Mail UK -sivuston testissä 60 prosenttia testatuista jääpalakoneiden tekemistä jäistä sisälsi enemmän bakteereita kuin vessapöntön vesi. Jääpalakonetta pestään harvoin sisimpiä osia myöten, minkä seurauksena koneessa saattaa piillä hometta ja muita inhottavia epäpuhtauksia.

5. Ottimet

Nautitko ruokaa buffetista tai salaattipöydästä? Tässä tapauksessa kannattaa huomio kiinnittää ottimiin, sillä ne vaihdetaan harvoin puhtauksiin kattauksen aikana. Tämä tarkoittaa sitä, että ottimia koskettaa päivän aikana yksi jos toinen ihminen.

Kädet kannattaakin pestä huolellisesti ravintolareissun jälkeen.

6. Rätit- ja puhdistusliinat

Pöytien pyyhkiminen saattaa luoda mielikuvan puhtauden ylläpidosta, mutta sen sijaan että tämä tapa poistaisi likaa, se itse asiassa levittää haitallisia bakteereita. Samat liinat ja rätit saattavat nimittäin olla käytössä pitkiäkin aikoja, ja niillä saatetaan puhdistaa niin syöttötuoleja kuin pöytäpintoja.

7. Tuolit

Kun mietit, kuinka moni ihminen päivän aikana istuu ja koskettaa pöytien ääressä lepääviä tuoleja, ei taatusti tule yllätyksenä, että erässä tutkimuksessa jopa 70 prosentista testatuista ravintolatuoleista löydettiin suolistobakteeri E. colia. Eikä tuoleja puhdisteta läheskään yhtä usein kuin tämän tutkimuksen perusteella pitäisi.

8. Napostelukorit

Pähkinäkulhoja tai nachokoreja voi olla vaikea vastustaa, mutta valitettavasti nämä kohteet ovat kaukana sanasta hygieeninen. Pahimmassa tapauksessa eteesi päätyy pähkinäkulho, jonka sisältöä ovat päivän aikana räplänneet kymmenet ihmiset. 

Lähteet: Taste of Home  

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja