Kuolemanriski jopa tuplaantuu? Brittitutkimus paljastaa koronaviruksen ja influenssan tappavan yhteyden: "Jos sairastut molempiin..."

Mistä koronaviruksen voi tunnistaa? Katso tästä listaus tyypillisimmistä oireista 0:58
Katso myös listaus koronaviruksen tyypillisimmistä oireista.

Influenssaan ja covid-19-tautiin sairastuminen samaan aikaan kaksinkertaistaa koronavirukseen menehtymisen riskin, varoittaa Englannin terveysviranomainen.

Englannin kansanterveyslaitos, Public Health England (PHE), varoittaa influenssan ja koronaviruksen samaan aikaan sairastamisen vakavasta riskistä, uutisoi Telegraph.

Laitoksen tuoreen tutkimuksen mukaan niistä liki 60 potilaasta, jotka tämän vuoden tammi- ja huhtikuun välisenä aikana sairastuivat molempiin tauteihin, 43 prosenttia kuoli. Tuhansista pelkän koronaviruksen sairastaneista 27 prosenttia kuoli. Todennäköisimmin molempiin tauteihin sairastuneet olivat vanhempia ihmisiä.

Suuret kuolleisuusluvut kummassakin ryhmässä heijastavat potilaiden haavoittuvaisuutta, mutta terveysviranomaiset varoittavat, että jokainen sekä influenssaan että koronavirukseen sairastuva saattaa olla "vakavissa ongelmissa".

PHE muistuttaa myös siitä riskistä, että sairaalaan influenssan vuoksi joutunut saattaa saada koronatartunnan muilta potilailta tai henkilökunnalta.

Tutkimusta ei ole vertaisarvioitu.

"Ajatellaan, että influenssa on kuin flunssa – ei se ole"

PHE on lanseeraamassa suurimman influenssarokotuskampanjansa. Tavoite on saada 30 miljoonaa ihmistä rokotettua talveen mennessä.

– Edelleen ajatellaan, että influenssa on kuin flunssa – ei se ole. Ja ne, jotka saavat influenssan pahana, saattavat päätyä sairaalaan aikana, jolloin he voivat altistua muille ongelmille, kuten covidille, toteaa PHE:n johtajalääkäri Yvonne Doyle.

– Jos sairastut molempiin, olet vakavissa ongelmissa, ja ihmiset, jotka todennäköisimmin saavat molemmat tartunnat, voivat hyvinkin olla niitä ihmisiä, joilla on siihen vähiten varaa, mitä tulee heidän omaan immuunijärjestelmäänsä tai vakavien seurausten riskeihin, Doyle varoittaa.

Yhdistyneessä kuningaskunnassa on raportoitu yli 400 000 koronavirustapausta, kuolemantapauksia  yli 41 000. Suomessa koronan aiheuttamia kuolemantapauksia on raportoitu 341.

Eräässä tutkimuksessa puolestaan havaittiin, että koronaviruksien aiheuttaman flunssan sairastaminen saattaisi auttaa elimistön immuunijärjestelmää tunnistamaan uuden koronaviruksen, mikä suojaa covid-19-taudilta.

Lue uusimmat artikkelit aiheesta koronavirus.

Lue myös:

    Uusimmat