Mainos

Viisaasti vesillä -kampanja muistuttaa vastuusta ja uimataidosta

Suomalaisia muistutetaan jälleen vesiturvallisuudesta. Viisaasti vesillä -kampanja näkyy kesällä muun muassa televisiossa, lehdissä ja teemakiertueella yli neljälläkymmenellä paikkakunnalla.

Viranomaisten ja järjestöjen yhteinen vesiturvallisuuskampanja korostaa vastuuta ja uimataitoa. Tiivistettynä se koostuu kolmesta teemasta: uimataito pelastaa, vesillä aina liivit päällä ja alkoholi ei vesille sovi.

Liikenne- ja viestintäministeri Leena Luhtanen avasi kampanjan tänään Helsingin merisatamassa. Samalla hän toivoi kuntien huolehtivan siitä, että lasten esi- ja perusopetus sisältää riittävästi uinnin opettamista.

Vesiturvallisuuskampanja näkyy ja kuuluu tänä vuonna paitsi radiossa, televisiossa ja lehdissä myös kiertueena eri puolilla Suomea, uimahalleissa, vierasvenesatamissa ja veneliikkeissä. Juhannuksen alusviikolla poliisi liittyy kampanjaan tehostetulla vesiliikenteen valvonnalla. Kampanjan mainokseen on tänä vuonna liitetty Vesiturvamiehet, miehet mustissa toteuttamassa missiotaan: "Yksikään ei huku".

Hukkumistilastot synkentyivät viime vuonna

Suomessa hukkui viime vuonna 179 ihmistä eli 12 enemmän kuin vuotta aiemmin. Kesän kolmen kuukauden aikana hukkuneita oli 95, mikä sen sijaan on 10 vähemmän kuin edelliskesänä. Miehiä hukkui 149 ja naisia 30. Naisten osalta luku kaksinkertaistui.

Vesiliikenteessä hukkuneita oli 52 eli 7 edellisvuotta vähemmän. Uintimatkalla taas hukkui 62 eli kaksi kertaa edellisvuotta enemmän. Viranomaisten arvion mukaan pelkästään pelastusliivin käyttö olisi todennäköisesti pelastanut 40 veneilijän hengen. Alkoholi oli mukana useassa hukkumisonnettomuudessa. Keski-ikäisten miesten ryhmässä jopa kahdeksan kymmenestä hukkuneesta oli silloin humalassa. Tänä vuonna oli ennakkotietojen mukaan vappuun mennessä hukkunut 14 ihmistä. Määrä on yhdeksän pienempi kuin vuosi sitten.

Veneilysäätiedotus kuultavana radiossa

Ilmatieteen laitos aloittaa ensi maanantaina veneilysäätiedotteen tekemisen. Veneilijät voivat kuunnella sitä päivittäin Ylen Radio Suomen veneilysää-ohjelmassa kello 15.10. Vastaava ruotsinkielinen veneilysää lähetetään Radio Vegan Båtvädret -ohjelmassa arkisin kello 16.10 ja viikonloppuisin kello 16:n uutisten yhteydessä.

Määräysten mukaan jokaiselle moottorialuksessa tai yli viiden metrin pituisessa purjealuksessa olevalle on oltava hyväksyttyä mallia oleva pelastusliivi, kelluntapukine tai pelastuspuku. Myös soutuveneeseen kannattaa hankkia vastaavat varusteet.

Ruorijuopumusraja vesillä on edelleen yksi promille. Venettä ei kuitenkaan saa kuljettaa sitäkään pienemmässä humalassa, jos kuljettaminen vaarantaa oman tai muiden turvallisuuden. Vähänkin ottaneena on syytä pysytellä rannassa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.