Mainos

Viinitiloille halutaan liköörioikeudet jo kesäksi

Suomalaiset viinitilat saattavat saada oikeuden myydä liköörejä suoraan tilalta jo ensi kesänä.

Peruspalveluministeri Paula Risikko ajaa hallituksessa läpi alkoholilain muutosta, joka sallisi enintään 22 prosenttia alkoholia sisältävien liköörien myynnin tiloilta. Lakimuutos on menossa ministeriryhmään lähiaikoina. Alan teollisuus ja monet muutkin tahot vastustavat uudistusta ankarasti.

Hermannin viinitilan yrittäjä Timo Kettusen mukaan liköörit lisäisivät kannattavuutta, mutta olisivat ennen kaikkea asiakaspalvelua.

- Loppuu ainakin tämä asiakkaiden kiusaaminen. Tähän mennessä me olemme saaneet kuitenkin kaikki meidän valmistamamme tuotteet anniskella eli tarjota ihmisille, mutta ne eivät ole saaneet ostaa kuin yhden kolmasosan. Nyt sitten ainakin kaksi kolmasosaa saisi ostaa.

Viimeinen kolmasosa olisi viinojen myynti tiloilta, mutta sitä ei kukaan edes haaveille. Sen sijaan liköörien tulo maaseudun viinibisnekseen on nyt lähellä.

Uudistuksella on ankaria vastustajia, esimerkiksi Elintarviketeollisuusliitto, maa- ja metsätalousministeriö sekä terveysalan järjestöt. Suurin pelko on se, että Suomi joutuu ey -tuomioistuimessa selittämään miksi se suosii kotimaisia liköörintuottajia sallimalla poikkeuksia Alkon myyntimonopoliin. Edellisessä hallituksessa ministeri Liisa Hyssälä ei ottanut tätä riskiä.

Terveysjärjestöt vastustavat kiivaasti Risikon uudistusta alkoholin kulutuksen lisääntymisen ja terveyshaittojen pelossa.

Viinitilainnostus on laantunut viime vuosina. Tiloja oli parhaimmillaan viitisenkymmentä, nyt lupia on 38. Viinien kokonaismyynnistä tilaviinit ovat vain puoli prosenttia.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja