Mainos

Viinakaupan lakkauttaminen suututtaa kyläläisiä: Nyt Alko kapina

Suolahdessa on koko kesä kapinoitu Alkon lakkauttamista vastaan.

Paikallinen kyläyhdistys on kerännyt jo yli tuhat nimeä adressiin, jotta Keski-Suomen vanhinta Alkoa ei suljettaisi. Suurin pelko on, että samalla katoavat muutkin palvelut.

Suolahden kyläyhdistyksen puheenjohtajaa Merja Hallikaista kiukuttaa. Taas ollaan viemässä palveluita maaseudulta pois.

– Ehkä tämä on nyt sitä uutta kuntapolitiikkaa eli kun kuntia yhdistetään, niin samalla napsitaan Alkot pois. Posti, verotoimisto ja lukiohan meiltä on jo viety. Nyt siis yritetään viedä Keski-Suomen vanhin Alko.

– Ei me tässä viinan perässä olla, kyllä ihmiset aina juotavansa löytävät, mutta kun samalla katoaa muukin kaupanteko. Haluaako ne siellä Helsingissä, että tänne jää vain hirvet ja sudet ja niiden metsästäjät? Hallikainen puhisee MTV3:n haastattelussa.

Päätös on jo tehty

Suolahti liitettiin vuonna 2007 yhteen Sumiaisten ja Äänekosken kanssa. Alueella on kaikkiaan kolme Alkoa, yksi Äänekoskella ja yksi Hirvaskankaalla huoltoaseman kupeessa.

– Hirvaskankaalla on paljon ohikulkevaa liikennettä, mutta miksi ei lopeteta Alkoa sieltä ja houkutella ihmisiä tänne taajamiin? Olisihan se parempi saada ne ihmiset tänne, kuin että he vain ohi kiitäessään nappaavat viinapullon Hirvaskankaalta, Kari Lahtinen puolestaan ihmettelee.

Helsingin päässä paikallinen kapina ei näytä vaikuttavan jo tehtyyn päätökseen. Yli 80-vuotinen Alko saa mennä.

– Suolahden Alkon myynti on viidessä vuodessa pudonnut noin 20 prosenttia ja lisäksi on todella harvinaista, että 20 000 asukkaan alueella on kolme Alkoa. Vastaavia paikkakuntia on esimerkiksi Iisalmi ja Varkaus, joissa on vain yksi Alko.

– Tai esimerkiksi Tuusula, Kerava, Hyvinkää, niissä on enemmän asukkaitta ja vain yksi myymälä, palvelujohtaja Kari Pennanen perustelee.

Uusia myymälöitä etelään

Pennanen muistuttaa myös, että Alko perustaa tulevaisuudessa uusia myymälöitä pääkaupunkiseudulle ja esimerkiksi Ahvenanmaalle. Yhteensä Suomessa on nyt 349 Alkon myymälää ja tasan 350, kun Helsingin Kauppahallin myymälä pääsee takaisin toimintaansa remontin valmistuttua. Suuntaus on selkeä – maaseudulta kaupunkiin, pikkutaajamista tienvarsiin.

– Alko on perustanut viimeisen 10 vuoden aikana noin 50 uutta myymälää, joten myymälän sulkeminen on kuitenkin aika harvinaista. Kyllä minäkin mietin pitkään Suolahden Alkon sulkemista ja päätös harmitti, Pennanen sanoo.

Suolahdessa perusteet eivät ilahduta. Kaikilla ei ole autoa ja monet pelkäävät, että alkoholin perässä kun mennään, ostetaan muutkin ostokset tienvarsikeskuksista. Pikkutaajamat näivettyvät.

– Kaikki täältä lähtee. Ensin Alko, sitten kauppa, aina Suolahdessa asunut Pentti Kinnunen sanoo.

– Kädet ristissäkö täällä pitäisi istua, siunailla ja odotella? Jotain täytyy tehdä, muutenhan tyhjenee koko paikka, puuhanainen Hallikainen sanoo ja jatkaa nimien keruuta S-Markettiin ja Alkoon vievässä tuulikaapissa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.