Mainos

Viinakaljaasi valmis nostoon, tuuli enää este

Kaljaasi Jönköpingin hylyn nosto valmistelutyöt on saatu päätökseen. Selkämerellä hylyn yläpuolella nostoryhmä odottaa nyt tuulen tyyntymistä.

C-Star sukellusryhmän ruotsalainen vetäjä Peter Lindberg kertoi tänään, että pohjatyöt hylyn nostoon ovat valmiit. Hän sanoi, että varsinainen nosto voi alkaa aikaisintaan huomisen ja perjantain välisenä yönä. -Alus on vanha, emmekä halua enää tässä vaiheessa ottaa turhia riskejä. Nyt kaikki riippuu säästä, hän tiivisti. Ihanteellisin nostokeli vallitsee, kun meri on aivan tyyni. Noston aikana tuuli saa puhaltaa korkeintaan 5-6 sekuntimetrin voimalla. Säätiedotus lupaa huomis-iltapäivään asti lännen ja lounaan välistä tuulta 11 metriä sekunnissa. Myöhemmin lännen ja lounaan välistä tuulta 7-11 metriä sekunnissa ja perjantaiaamuun asti lounaistuulta 4-8 metriä sekunnissa.

Hylky on tarkoitus saada ylös mahdollisimman vahingoittumattomana kallisarvoisine lasteineen. Nosturialus Pernille Diverin nosturi on 35 metriä korkea, ja sen nostokyky on 115 tonnia. Hylky on aiotaan kiskoa pohjamudasta sen alle työnnettyjen nostoliinojen ja vaijerien avulla. Hylyn painoksi on arvioitu 700-900 tonnia.

Laivan uumenissa on noin 3000 pulloa samppanjaa, 67 tynnyriä konjakkia ja 16 tynnyriä punaviiniä. Se makaa 65 metrin syvyydessä noin 30 meripeninkulman päässä Suomen rannikosta rannattomalla ulapalla, jonne se upposi 1916.

(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.