Mainos

Viinakaljaasi nostetaan kokonaan ylös

Viinakaljaasi Jönköping joudutaan sittenkin nostamaan kokonaisuudessaan ylös. Nostoprojektissa mukana oleva suomalainen Markku Kankaristo sanoo, että laivan lastina olleiden viinapullojen ja -tynnyreiden nosto sukeltamalla on osoittautunut liian hitaaksi.

Saksalainen sukellusvene upotti kaljaasi Jönköpingin vuonna 1916. Laivan lastina oli tuhansia litroja samppanjaa ja punaviiniä sekä yli 40 000 litraa konjakkia. Lasti oli menossa Venäjän armeijalle. Laivasta on saatu nostettua 500 pulloa samppanjaa, joka on todettu erittäin hyvälaatuiseksi. Viinalastin arvo saattaa nousta jopa sataan miljoonaan.

Markku Kankariston mukaan juomien nostoyrityksiin on käytetty tähän mennessä noin 700 000 markkaa. Koko laivan nosto tulee maksamaan miljoonan markan verran. Tähän mennessä aiheutuneet kulut on voitu kattaa sponsorirahoituksella ja ylösnostettujen samppanjapullojen myymisellä. Jönköpingin löysi ja nostaa ruotsalainen C-Star-sukellusryhmä.

Laivan yläpuolelle viedään proomu, jonka avulla Jönköping nostetaan ja jätetään veden pinnan alapuolelle. Näin se hinataan Ruotsin rannikolle, todennäköisesti Gävleen. Mahdollisten repeämisten estämiseksi laivan ympärille rakennetaan teräksinen nostolaite. Kankaristo on optimistinen, koska kaljaasi on säilynyt hyvin eikä se ole kovin syvällä pohjamudassa.

Tämän hetken suunnitelmien mukaan nosto voidaan tehdä aikaisintaan elokuun viimeisellä viikolla.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.