Viimeisillään raskaana oleva, Italiassa asuva Jenni: Hurjat somehuhut ja yliampuvat otsikot lietsovat koronapaniikkia – "eniten huolettaa, miten terveydenhuolto kestää"

Jenni Meronen on viimeisillään raskaana karanteenissa Roomassa –"Eniten ei pelota koronavirus, vaan se, miten järjestelmä kestää" 6:57
Viimeisillään raskaana oleva Jenni Meronen kertoo, millaista on elämä karanteenissa Roomassa.

Italiassa kymmenen vuotta asunut toimittaja Jenni Meronen on perheensä kanssa karanteenissa Roomassa. Karanteeni saa lisämaustetta, koska Meronen on viimeisillään raskaana ja hänen esikoisensa on nelivuotias.

Vaikka Italiassa on kuollut jo 470 ihmistä koronavirukseen ja maahan on määrätty tiukat rajoitukset taudin saamiseksi hallintaan, ei itse virus Merosta pelota.

Sen sijaan sen vaikutukset terveydenhuoltojärjestelmään ja Italian talouteen huolettavat Merosta.

– Jo nyt matkailualalla on jouduttu lomauttamaan ihmisiä, ja ravintolat ovat puolityhjiä, hän kertoo MTV Uutiset Liven haastattelussa.

Italian media saa moitteita

Vaikka karanteeni aiheuttaa päänvaivaa, on se Merosen mielestä ollut oikea päätös hallitukselta. 

– Näiden tartuntojen eteneminen pitää estää millä keinoilla hyvänsä. Viime päivien tapahtumien perusteella on selvää, että kaikki täkäläiset eivät ole ottaneet näitä rajoituksia ja varoituksia vakavasti. 

Italian media ei saa puhtaita papereita koronauutisoinnista. 

– Ainakin aluksi uutisointi oli todella dramaattista ja se lietsoi paniikkia entisestään. Täällä on julkaistu paljon vääriä tietoja ja ennenaikaisesti vuodettuja tietoja, Meronen kertoo.

Hänen mukaansa uutisointi on kuitenkin rauhoittunut selvästi viime aikoina.

Huhut leviävät somessa

Perinteistä mediaa pahempi pelon lietsojan on Merosen mukaan ollut sosiaalinen media.

–  Siellä leviää kaikenlaisia huhuja ja vääränlaisia tietoja. Ihmiset jakaa kaikenlaista sisältöä ilman lähdekritiikkiä.

Meronen kertoo, että esimerkiksi eilen Whatsappissa peloteltiin, että kohta on armeija kadulla ja vain yksi henkilö perheestä saa käydä sieltä hakemassa tarvikkeita.

– Se heti kyllä kyseenalaistettiin ja kysyttiin, että mikä lähde tässä on. Kyllä se silti huolestutti, Meronen kertoo.

Meronen kertoo yllä olevassa videossa lisäksi, millaista on olla viimeisillään raskaana, kun koronavirus kuormittaa italialaista terveydenhuoltojärjestelmää ja mitä tiukat uudet rajoitukset tarkoittavat hänen perheelleen.

Lue myös:

    Uusimmat