Danske Bank: Koronavirus ajaa Suomea kohti taantumaa

Minkälaiset ovat koronaviruksen yhteiskunnalle aiheuttamat kustannukset? 8:01

Danske Bankin ekonomistit laskevat ennustettaan Suomen talouskasvusta tänä ja ensi vuonna. Tälle vuodelle Danske ennustaa 0,3 prosentin talouskasvua, kun vielä joulukuussa tehty ennuste lupasi tasan prosentin kasvulukua.

Ennusteen leikkauksen takana ovat toisaalta koronaviruksen vaikutukset, toisaalta talouden hyytyminen viime vuoden lopulla. Taantuma voidaan kuitenkin vielä välttää, mikäli kuluttajat eivät säikähdä talousuutisia, Danske arvioi.

– Suomen talouteen korona osuu jatkossa etenkin vientikysynnän heikkenemisen ja osin matkailun vähenemisen kautta, mutta myös tuotantopuolen vaikutuksia nähdään alihankintaketjujen toimitusvaikeuksien vuoksi, sanoi pääekonomisti Pasi Kuoppamäki tiedotteessa.

Koronaviruksen vaikutukset rantautuvat Suomeen etenkin kansainvälisen kaupan hyytymisen kautta. Vienti ja investoinnit supistuvat.

Dansken ekonomistit arvioivat, että koronaviruksen negatiivinen vaikutus bruttokansantuotteeseen jää enintään puoleen prosenttiyksikköön. Vaikutus voi kuitenkin pahentua, jos koronavirus laajenee pandemiaksi ja maailmantalouden häiriöstä tulee laaja.

Lue myös:

    Uusimmat