Mainos

Viime vuodet olleet synkkiä harrasteilmailulle

Kuluneet kolme vuotta ovat olleet synkkiä pienlentokoneturmien suhteen, toteaa onnettomuustutkintakeskuksen johtava tutkija Ismo Aaltonen.  

- Vuonna 2011 ei sattunut yhtäkään onnettomuutta. Sen jälkeen niitä on ollut useampia joka vuosi.  

Turmissa on kuollut kolmen viime vuoden aikana yli parikymmentä ihmistä. Tänään luku nousi jälleen yhdellä, kun tamperelaismies kuoli ultrakevyen pienkoneen syöksyttyä veteen Haukilahden edustalla Espoossa.  

- En osaa arvioida, miksi onnettomuuksia on ollut viime vuosina niin paljon. Yleensä kyse ei ole teknisestä viasta, vaan syynä on inhimillinen tekijä, Aaltonen sanoo.  

Liikenneministeriö käynnisti keväällä harrasteilmailun riskikartoituksen sen jälkeen kun laskuvarjohyppääjiä kuljettanut kone putosi Jämijärvellä ja kahdeksan ihmistä kuoli. Aaltosen mukaan kartoituksen on tarkoitus valmistua syksyllä.  

Espoon lauantaisen turman uhri oli poliisin mukaan noin 38-vuotias tamperelaismies, joka oli noussut koneella Pirkanmaan lentokentältä. Koneessa ei ollut matkustajia.  

Poliisin tietojen mukaan kone oli lentänyt matalalla ennen kuin se oli kallistunut ja pudonnut mereen. Vielä ei ole tietoa, oliko kone ollut laskeutumassa.  

Kone oli tyypiltään ultrakevyt Seamax-pienkone. Onnettomuuden syytä ei vielä tiedetä. Aaltosen mukaan on tärkeää selvittää, mikä onnettomuuden aiheutti, jotta tieto saadaan jaettua muille alan harrastajille.  

Ilmailun harrastajia on Suomessa kaikkiaan noin 10 000. Monet onnettomuuksista ovat liittyneet ultrakevyisiin koneisiin, joiden turvamääräyksiä on jo aikaisemmin tiukennettu.   

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja