Mainos

Viikko alkaa vuoden aikaan nähden erittäin lämpimänä – useita sateita liikkeellä ennen joulua

Eilen Suomessa elettiin poikkeuksellisia hetkiä sään suhteen, kun lämpötila kohosi 11,3 asteeseen. Se on kaikkien aikojen joulukuinen lämpöennätys.

Ennätys meni eilen rikki kahdella eri paikkakunnalla.

Ilmatieteen laitoksen mukaan lämpötila nousi sunnuntaina 11,3 celsiusasteeseen Kokemäen Tulkkilassa ja lopulta myös Porin rautatieasemalla. 

Lämmön takana oli Azoreilta liikkeelle lähtenyt hyvin lämmin ilmamassa.

– Tuuli oli sen verran voimakas, että se jaksoi kuljettaa lämmön myös tänne asti. Lisäksi tätä edesauttoi se, että Itämeri on nyt lämmin eikä meillä ole lumipeitettä, kertoo MTV:n meteorologi Markus Mäntykannas.

Myös tämä viikko alkaa lauhana, vaikka aivan sunnuntaisiin lukemiin ei enää päästäkään. Lämpötilat ovat kuitenkin vuoden aikaan nähden erittäin korkeita. 

– Epävakaista on, useampi sadealue on tällä viikolla liikkeellä. Plussalla pysytään etelässä yötä päivää, mutta Lappi saa lisää lunta, Mäntykannas kertoo.

Aamulla kapea sadealue kulkee maan keskiosan yli. Sateet tulevat silkkana vetenä. Jyväskylän korkeudelle saakka lämpötilat ovat lähellä kymmentä lämpöastetta.

– Sateet kulkevat itään, joten iltapäivällä Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan alueilla satelee. Etelämpänä on poutaista mutta pilvistä. Länsi- ja Etelä-Suomessa aurinkokin voi pilkahdella, kertoo Mäntykannas.

Lännen ja lounaan puoleinen tuuli puhaltaa merialueilla lähellä myrskylukemia, etelä- ja lounaisrannikolla voi esiintyä jopa myrskypuuskia. 

Pohjoisessa pakkanen alkaa iltaa kohden kiristyä. Ensi yön aikana eteläisen Lapin yli kulkee lumisateita. 

Huominen on suuressa osassa maata poutapäivä. Ennen joulua maan keskivaiheilla voidaan vielä saada lumisateita, mutta etelämpänä kaikki sateet tulevat vetenä.

Jouluaattona aurinko näyttäytyy monin paikoin Etelä- ja Keski-Suomessa. Lumiraja näyttäisi tuolloin kulkevan Pohjois-Karjalasta Pohjois-Pohjanmaan rannikolle.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.