Hetkeksi lumi- ja räntäsateita länteen ja eteläänkin – ”lämpöaalto” viikonloppuna

Lämpötilojen kirjo on tällä viikolla suuri. Lapissa ollaan paikoin -30 asteessa, viikonloppuna puolestaan lounaassa kolkutellaan +10 asteen lukemia. Torstain sateet alkavat laajalti lumena ja räntänä etelässä ja lännessä, mutta lumi ei näillä alueilla pysy maassa pitkään. Itään ja pohjoiseen on tulossa lunta loppuviikolla.

Tänään keskiviikkona lumisadealue on kulkenut maan keskiosan yli kohti kaakkoa. Ajokeli on paikoin huono.

Osassa Lappia pakkanen on puolestaan kireää. Sodankylässä on ollut tänään jo -30,3 astetta. Tämä on talven toistaiseksi kylmin lukema. Muoniossa on mitattu -30,0 astetta.

– Pakkanen kiristyy edelleen. Ensi yö ja torstaikin ovat Lapissa hyvin kylmiä, sanoo MTV Uutisten meteorologi Markus Mäntykannas.

Torstaina iltapäivällä Etelä- ja Länsi-Suomeen leviää sateita.

– Nämä sateet alkavat valtaosaltaan lumena, mutta muuttuvat vetisemmiksi lounaisrannikolta alkaen. Lounais- ja etelärannikolla lumi ei jää pitkäksi aikaa maahan.

Perjantaina tuuli alkaa voimistua, merellä tuuli on kovaa.

– Perjantaiksi on tulossa lumipyry Pohjois- ja Itä-Suomeen. Lunta voi tulla kymmenisen senttiä. Etelässä ja lännessä sateet ovat enimmäkseen vettä, ennustaa Markus Mäntykannas.

Etelässä lämpötila kohoaa perjantaina viiden asteen tienoille. Maan keskiosassa ollaan nollan molemmin puolin. Lapissa sää lauhtuu rajusti, jopa 20 asteella.

Sunnuntaina joulukuun lämpöennätys lähellä

Viikonloppuna lauhtuu edelleen. Lauantai on välipäivä sateista, sunnuntaina liikkeellä on joitain heikkoja sateita.

Sunnuntai näyttää tämän hetken ennusteissa huippulauhalta päivältä, kun Atlantilta Azoreilta asti virtaa meille lämmintä ilmaa. Kymmenen asteen lukemat ovat mahdollisia lounaassa, etelässä ja Ahvenanmaalla.

Kaikkien aikojen joulukuun lämpöennätys tehtiin Suomessa puolitoista viikkoa sitten itsenäisyyspäivänä, kun Jomalassa Ahvenanmaalla oli 11,1 astetta.

– Pieni mahdollisuus on, että kolkutellaan jälleen uutta joulukuun ennätystä, sanoo Markus Mäntykannas.

Sunnuntaina lähes koko maassa on plusasteita. Mahdolliset sateet voivat käväistä vetenä Lapissa asti.


Paikkakuntakohtaiset ennusteet ja sadetutka MTV:n sääsivustolla.


Päivitetty tämän päivän kovimpia pakkaslukemia 16.12.2015 kello 17.30.

Uusimmat