Vihreiltä täystyrmäys hallitukselle: "Huuhaa-talouspolitiikkaa, todella kovia ja rumia keinoja"

Vihreät arvostelee Orpon hallitusta: "Huuhaa-talouspolitiikkaa" 2:45

Vihreiden johto arvostelee voimakkaasti hallituksen harjoittamaa talous-, ympäristö-, ja työmarkkinapolitiikkaa. 

Vihreiden uusi puoluevaltuusto kokoontuu tänä viikonloppuna ensimmäistä kertaa eduskuntavaalien jälkeen. Valtuuston kokous alkoi johtavien vihreiden poliitikkojen puheilla, joissa linjattiin puolueen oppositiopolitiikkaa alkaneelle vaalikaudelle. Puolue arvosteli hallitusta lukuisista asioista: talous-, työllisyys-, sosiaali-, koulutus- , sekä ilmasto- ja ympäristöpolitiikasta.

Puheenjohtaja Sofia Virran mukaan tiistaina valmistuneesta hallituksen budjettiesityksestä puuttuu rohkeus. 

 – Siinä mielestäni näkyy sellaiset arvovalinnat, joissa leikataan heiltä, joiden ääni on kaikkein heiveröisin. Samaan aikaan ei vastata talouden suurimpaan haasteeseen eli työvoimapulaan. Se on mielestäni selkeästi Kokoomuksen rohkeuden puutetta sanoittaa Perussuomalaisille, että Suomi tarvitsee ihmisiä myös rajojemme ulkopuolelta, Virta sanoo. 

Vihreät helpottaisi työperäistä maahanmuuttoa tuntuvasti.

 – Vaikka kaikki suomalaiset saisivat tulevaisuudessa töitä, se ei tule riittämään.

Niinistö: Täyttä huuhaata

Yhtä ankarasti hallitusta arvosteli europarlamentaarikko Ville Niinistö, jonka mukaan hallituksen talouspolitiikka ei perustu tutkittuun tietoon, vaan "huuhaahan".

 – Orpon hallitus leikkaa heikompiosaisilta ja nuorten koulutuksesta, koska se näkee, että heikommassa asemassa olevia ja nuoria kannustetaan ottamalla heiltä pois ja suurituloisia ihmisiä kannustetaan antamalla heille lisää. Tällä ei ole mitään tekemistä talouden alijäämän kaventamisen kanssa tai taloustieteen kanssa. Se on puhtaan ideologista politiikkaa, jossa tuloerojen kasvattaminen nähdään trickle-down [”alastihkunta”] – talousajattelun kannalta kannustavana. Se talousajattelu on taloustieteessä monesti todettu täydeksi huuhaaksi. Meillä on huuhaa-talouspolitiikkaa toteuttava hallitus, Niinistö sanoi puheessaan.

Virta on samaa mieltä.

 – Hallitus toteuttaa massiiviset sosiaaliturvan leikkaukset ilman, että heillä on käytössään vaikuttavuusarviointeja. Näistä leikkauksista huolimatta hallitus velkaannuttaa Suomea lähes 11 miljardilla eurolla lisää. Kyllä se on aika huuhaa-talouspolitiikkaa minunkin mielestäni.

Virran mukaan valtiontaloutta täytyy kyllä sopeuttaa ja vihreätkin tekisi leikkauksia valtion menoihin, mutta hyvin eri tavalla kuin istuva hallitus.

 – Olisimme esimerkiksi hyvin valmiita poistamaan ympäristölle haitallisia yritystukia.

Virta antaa tukensa ainakin joillekin ammattiliittojen suunnittelemille poliittisille työtaistelutoimille.

 – Olen todella pettynyt siihen, miten hallitus suhtautuu esimerkiksi matalapalkkaisiin, naisvaltaisiin aloihin.  Meillä on korvaamatonta työtä tekeviä varhaiskasvattajia, opettajia, hoitajia ja niin edespäin. Keinot, joita hallitus nyt osoittaa työmarkkinoille osoittaa yhdistettynä sosiaaliturvaleikkauksiin ovat todella kovia ja todella rumia ja tulemme varmasti näiden alojen rinnalla tänä syksynä seisomaan. Työmarkkinoita pitää totta kai uudistaa, mutta se pitää tehdä reilusti. Meidän näkemyksemme mukaan tämä hallituksen tie ei ole reilu, vaan se on vain vastakkainasettelua lisäävä ja sitä on sen vuoksi vaikea tukea.

Puoluevaltuusto hyväksyy tänä viikonloppuna Vihreille uuden ulko- ja turvallisuuspoliittisen ohjelman. Sen on määrä valmistua huomenna iltapäivällä.

Lue myös:

    Uusimmat