Vihreille rökäletappio Helsingissä

Helsingissä vihreille kävi juuri niin kuin ennakkoon oli uumoiltu, vaikka ääntenlaskennan päättyessä tappioluvut eivät olleet yhtä pahoja kuin illan aluksi näytti. Vihreät saivat lopulta 17 paikkaa. Se on neljä vähemmän kuin viime kunnallisvaaleissa. Todellisuudessa paikkamäärä putosi viidellä, sillä vaalikauden aikana puolue sai yhden loikkarin.

Suurimman voiton korjasi SDP. Se nosti paikkamääräänsä kolmella ja otti jälleen tukevan aseman toiseksi suurimpana puolueena 21 paikalla. SDP:n ääniharava oli kansanedustaja Rakel Hiltunen. Puolueen puheenjohtajan Paavo Lipposen puoliso Päivi oli listansa kuudes. Valtuustoon oli menossa myös puoluetta useaan kertaan vaihtanut kirjailija Jörn Donner. Opetusministeri Tuula Haatainen oli pronssilla.

Vasemmistoliitto pääsi juhlimaan yhtä lisäpaikkaa vasta illan lopussa. Kahdeksas paikka meni puoluejohtaja Suvi-Anne Siimeksen Hanna-Kaisa-siskolle.

Vihreille eniten ääniä kokosi puoluejohtaja kansanedustaja Osmo Soininvaara. Kova kansanedustaja-kavalkadi vei paikan Kalle Könkkölältä. Entinen ympäristöministeri Pekka Haavisto oli listan puolivälissä. Kokoomus pysyi pääkaupungin suurimpana puolueena 25 paikalla. Vaikka ääniosuus nousi hieman, puolue menettää todellisuudessa yhden paikan, sillä vaalikauden aikaisen loikkauksen vuoksi kokoomuksella on kautensa päättävässä valtuustossa 26 paikkaa.

Kansanedustaja Ben Zyskowicz jatkoi kokoomuksen ja Helsingin ääniharavana, vaikka äänimäärä laski. Entisellä kansanedustajalla Kirsi Pihalla ei ollut vaikeuksia saada valtuustopaikkaa, mutta kärkikolmikkoon hän ei aivan mahtunut.

Pääministerin talouspoliittinen neuvonantaja kansanedustaja Mari Kiviniemi ja RKP:n kansanedustaja Eva Biaudet eivät onnistuneet nostamaan puolueidensa paikkamäärää. RKP jatkaa kuudella ja keskusta neljällä valtuutetulla.

Uusina puolueina valtuustoon nousivat perussuomalaiset ja Suomen kommunistinen puolue. Läpi menivät perussuomalaisten Tony Halme ja SKP:n puheenjohtaja Yrjö Hakanen. Kristillisdemokraattien määrä supistui neljästä kolmeen.

Äänestysprosentti nousi noin 6 prosenttiyksikköä 57 prosenttiin.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat