Mainos

Vihreiden johto puoltaa Afganistan-operaatiota Saksassa

Saksan vihreiden johto kehotti tänään puoluekokousväkeä hyväksymään maan hallituksen päätöksen lähettää saksalaisjoukkoja Afganistaniin osana terrorismin vastaista taistelua. Muutoin on vaarana, että vihreiden hallitusyhteistyö sosiaalidemokraattien kanssa loppuu ja koko vihreän puolueen kohtalo vaarantuu.

Vihreät aloittivat tänään puoluekokouksensa Rostockissa. Kokouksen on määrä äänestää siitä, hyväksyykö se puoluejohdon tekemän päätöksen tukea saksalaisjoukkojen lähettämistä Afganistaniin.

-Tämä on puolueemme historian vaikein päätös, sanoi vihreiden puheenjohtaja Claudia Roth.

-Toivon, että puoluekokousedustajat perusteellisen keskustelun jälkeen antavat hyväksyntänsä sille, mitä olemme tehneet.

Saksan parlamentti äänesti vajaa viikko sitten täpärästi sen puolesta, että Saksa lähettää joukkoja Afganistaniin. Hankkeeseen varauksellisesti suhtautuneet eivät tuolloin vastustaneet sitä.

Kokouksen alkaessa ei ollut varmaa, kuinka äänestyksessä käy. Jos vihreiden enemmistö ei anna hyväksyntäänsä puoluejohdon päätökselle, sosiaalidemokraattien Gerhard Schröderin johtama hallitus saattaisi kaatua.

Kolme vuotta toimineen hallituksen kaatuminen puolestaan johtaisi siihen, että sosiaalidemokraattien pitäisi löytää uusi hallituskumppani tai Saksa saisi ennenaikaiset vaalit. Vaalit olisivat uhkapeliä vihreille, joiden kannatus liikkuu tuoreimpien mielipidekyselyjen mukaan viiden prosentin äänikynnyksen tuntumassa.

Saksan on määrä aloittaa ylihuomenna ilmakuljetuksiin ja lääkintätoimiin osallistuvien joukkojen kokoaminen. Saksa on ilmoittanut olevansa valmis lähettämään kaikkiaan 3900 sotilasta Afganistaniin.

Äänestys vihreiden puoluejohdon päätöksen hyväksymisestä tapahtuu aikaisintaan kello 22 Suomen aikaa.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.