Vihreät yhä penseitä Nato-jäsenyydelle

Vihreän liiton valtuuskunta hyväksyi tänään puolueen uuden turvallisuuspoliittisen ohjelman. Vihreät eivät edelleenkään halua Suomen liittyvän Naton jäseneksi.

Vihreän liiton mielestä Suomen ei ole syytä hakea sotilasliitto Naton jäsenyyttä. Tämä kanta sisältyy vihreän liiton valtuuskunnan tänään Helsingissä hyväksymään vihreiden turvallisuuspoliittiseen ohjelmaan "Vähemmän aseita - enemmän turvaa".

Aivan yksinkertaista kannan syntyminen ei kuitenkaan ollut. Ohjelmaluonnoksen pohjatekstissä oli, että Suomen ei tule liittyä Naton jäseneksi. Helsinkiläinen Tapani Hietaniemi ehdotti muotoilua, että Suomen ei ole tässä tilanteessa syytä hakea Naton jäsenyyttä. Hietaniemi kuitenkin luopui lopulta ehdottamastaan tarkennuksesta.

Ohjelmassa muistutetaan, että vaikka Naton päätöksenteko perustuu konsensus-periaatteeseen, on Yhdysvalloilla organisaatiossa voimakas johtoasema. Valtuuskunta katsoo, että Naton jäsenenä Suomen vaikutusvalta turvallisuuspolitiikan kentällä heikkenisi verrattuna nykytilanteeseen, jossa Suomi Naton ulkopuolisena EU:n jäsenenä voi toimia kansainvälisenä välittäjänä kriisi- ja konfliktialueilla.

Perusteellista pohdintaa


Nato-kysymyksen ohella ohjelmassa esitellään laajasti myös vihreiden näkemyksiä muun muassa uhkakuvista, EU:n puolustusulottuvuudesta, Suomen sisäisestä turvallisuudesta ja rajojen puolustuksesta.

Ohjelmassa lähdetään siitä, että Suomen eduskunnan tulee vastakin olla vastuussa Suomen puolustuksesta, voimavaroista ja kriisinhallintaoperaatioista. Vihreiden teeseissä kiinnitetään huomiota esimerkiksi kokonaisturvallisuuden käsitteeseen. Ohjelmassa korostetaan, että myös Suomessa kokonaisturvallisuuden rakenteita on tarkasteltava uudelleen.

Tarkastelun tekee erityisen kiireelliseksi vihreiden mielestä suojelupoliisin ja puolustusvoimien välinen kiista siitä, kenelle terrorismin vastainen taistelu Suomessa kuuluu.

Asevelvollisuuden pakollisuudesta keskusteltava

Asepalvelukseen vihreillä on asepalvelukseen selkeä kanta. Ohjelman mukaan vihreät eivät haluaisi käyttää uskottavan puolustuksen ylläpitoon yhtään enempää rahaa kuin on puolustuksen kannalta välttämätöntä. Siksi vihreiden mielestä ei ole tarkoituksenmukaista, että asevelvollisuutta ylläpidetään nykyisissä mitoissa. Asevelvollisuuden pakollisuudesta luopumista tuli ohjelman mukaan suunnitella siten, että puolustusjärjestelmän ylläpitämisen kannalta riittävä osa ikäluokasta suorittaa asepalveluksen.

Mikään yllätys ei ole se, että vihreät vaativat Suomen luopumista jalkaväkimiinoista. Jalkaväkimiinojen poistaminen on vihreiden mielestä ennen kaikkea humanitaarinen päätös: yhtään henkilömiinaa ei pidä hyväksyä.

-Suomen puolustusvoimat katsoo, että suomalaiset jalkaväkimiinat ovat keskeinen osa aluepuolustusta. Toisaalta uhka massiivisen maa-armeijan hyökkäyksestä Venäjän suunnasta on koko ajan pienentynyt, joten miinojen puolustuksellinen merkitys ei enää ole yhtä keskeinen kuin ennen. Suomalaiset miinat ovat varastoissa ja vanhenevat vuoteen 2020 mennessä, päätellään ohjelmassa.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat