Vihreät: Veronkevennykset alimpiin tuloluokkiin

Viinavero takaisin entiselle tasolle ja vapaa autoetu pois

Vihreät haluavat kohdentaa palkkaveronalennukset kahteen alimpaan veroluokkaan. Kevennyksen saavien raja vedettäisiin näin noin 34 000 euron vuosituloihin.

Vihreä eduskuntaryhmä perää budjettiriihestä myös korotusta alkoholin ja tupakan verotukseen ja luopumista vapaasta autoedusta.

Valtiovarainministeri Jyrki Katainen (kok.) on esittänyt yhteensä lähes miljardin kevennyksiä jaettavaksi tasan kaikille palkansaajille, mistä vihreät eivät ole pitäneet.

Ryhmäpuheenjohtaja Anni Sinnemäki katsoi Tampereella ryhmänsä kesäkokouksessa, että kevennysten voimakas kohdentaminen pieni- ja keskituloisille toimisi hyvin nimenomaan nykyisessä inflaatio- ja taloustilanteessa. Lisäeurot auttaisivat pienituloisia selviämään paremmin hintojen noususta ja menisivät heiltä todennäköisesti vielä kotimaiseen kulutukseen.

Sinnemäki myöntää, että vihreiden mallilla veroprogressio kiristyisi hieman. Hyvätuloisetkin saisivat kuitenkin inflaatiotarkistuksen ja pieniä kevennyksiä. Näin verotaulukkoon ei syntyisi liian jyrkkiä portaita.

Vihreä ryhmä vaatii myös kunnallisveron perusvähennyksen korottamista jo ensi vuoden alusta. Perusvähennys on vihreiden mielestä ainoa tapa tavoittaa kaikkein köyhimmät eli ne, jotka eivät saa ansio- ja eläketuloja.

Vihreät kannattavat myös ansiotulovähennyksen korvaamista työtulovähennyksellä. Olennaista loppusumman lisäksi on, että kohdennus säilyy nykyisen kaltaisena eli suuntautuu pieni- ja keskituloisille.

Vihreät haluavat puuttua ilmastokannustimin myös työsuhdeautoiluun. Vapaa autoetu pitäisi korvata käyttöedulla, jolla päästäisiin kiinni myös ajokilometreihin.

Alkoholin verotus pitäisi palauttaa vihreiden mielestä suunnilleen neljän vuoden takaista alennusta edeltäneelle tasolle. Veroja kerättäisiin näin vuositasolla noin 60 miljoonaa nykyistä enemmän.

Normaalia keskustelua

Vihreiden irtiotto valtiovarainministerin verolinjasta on ärsyttänyt kokoomusta, jonka riveistä vihreitä on syytetty opposition kanssa veljeilystä.

Sinnemäki ja puolueen puheenjohtaja Tarja Cronberg eivät nähneet viimeaikaisessa vuoropuhelussa mitään ihmeellistä. Cronbergin mukaan kyse ei ole myöskään mistään lähestyvien vaalien innoittamasta profiilinnosto- ja julkisuustempusta, vaan monipuoluehallitukseen kuuluvasta normaalista keskustelusta.

Cronberg antoi ymmärtää myös, etteivät kahden päähallituspuolueen edustajienkaan lausunnot ole aina aivan yhdestä puusta olleet.

Lue myös:

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat