Mainos

Vihreä liitto esittää sähkömarkkinalain uusimista

Vihreä liitto esittää sähkömarkkinalain uusimista. Jyväskylässä koolla ollut vihreiden puoluekokous vaati kannanotossaan lain muuttamista siten, että sähkön myyjät velvoitetaan uusiutuvien energialähteiden käyttöön.

Vihreät muistuttivat, että jos viides ydinvoimala rakennetaan, uusiutuva energia menettää markkinoita sähköntuotannossa. Näin ollen puolueen mielestä ei ole realistista nojautua uusiutuvien energialähteiden käytön edistämisessä vain valtion tukiin, joiden merkitys eduskunnan päätöksen jälkeen voi olla vain marginaalinen.

-Sähkönmyyjille on asetettava velvoite viimeistään vuonna 2010 myydä sähköä, josta vähintään 25 prosenttia on tuotettu biomassalla, tuulivoimalla tai aurinkoenergialla. Vastaavan tyyppinen velvoite on jo päätetty Ruotsissa, Tanskassa ja Belgiassa. Näin toimien markkinat etsivät edullisimmat tavat tuottaa uusiutuvaa energiaa ja samalla tekniikka kehittyy, muistutetaan kannanotossa. Vihreä liitto esittää myös, että hallitus toimisi aloitteentekijänä aurinkoenergiatekniikan kehittämisessä kehitysmaiden oloihin.

Suomen pitää puoluekokouksen mielestä tukea aurinkoenergiahankkeita sekä tutkimuksessa että kahden- ja monenvälisenä kehitysyhteistyönä. Puoluekokous otti eduskunnan perjantaisen ydinvoimapäätöksen vastaan varsin tyynesti. Päätöstä pidettiin valitettava, mutta mitään suuria tunnekuohuja se ei aiheuttanut.

Puoluekokouksen selkeän enemmistön viesti iltapäivällä kokoontuneelle vihreän valtuuskunnan ja eduskuntaryhmän yhteiskokoukselle oli kuitenkin selvä: vihreiden on lähdettävä hallituksesta. Monen puheenvuorossa korostettiin, että sinänsä on sääli, kun hallituksesta lähdetään. Ydinvoiman vastustaminen koettiin kuitenkin niin suureksi periaatteeksi, että se ajaa kaikkien muiden asioiden ohi.

Vihreille uusi periaateohjelma: Maailma muuttuu koska sitä muutetaan

Vihreä liitto sai tänään päätökseen yhden suuren urakan. Jyväskylässä koolla ollut puoluekokous hyväksyi puolueelle uuden periaateohjelman. Tällä kertaa puoluekokouksessa ei ollut henkilövalintoja, joten ohjelman hyväksyminen oli tärkein asia kokouksen ohjelmassa.

Vihreä liitto uusii ohjelmansa neljän vuoden välein. Uutta ohjelmaa on työstetty jo toista vuotta. Viime talven aikana puolueväki kävi vilkasta keskustelua vihreiden periaatteista. Periaateohjelman hyväksyminen sujui ilman yllätyksiä. Yllätyksetöntä oli nimenomaan se, että vihreiden perinteiden mukaisesti ohjelman yksityiskohtiin tehtiin vielä loppuvaiheessa lukemattomia tarkennusesityksiä.

Eilisen keskustelussa sai sen vaikutelman, että suunnilleen jokainen haluaa oman puumerkkinsä ohjelmaan. Yksityiskohtia hiottiin työryhmässä yöhön asti. Tänään muutosehdotukset käytiin demokratian sääntöjen mukaisesti läpi tarkasti, mihin kului runsaasti aikaa. Prosessissa tarvittiin kymmeniä äänestyksiä. Ohjelma ei ole mikään tiivis kymmenkohtainen asialista. Pituutta asiapaperilla on peräti 21 sivua. Niillä käydään yksityiskohtaisesti läpi vihreille tärkeitä asioita.

Ohjelman otsikkona on "Maailma muuttuu, koska sitä muutetaan". Ohjelman lähtökohtana on vihreän liiton tavoite ekologisesti ja sosiaalisesti kestävästä maailmasta. Ihmisen toiminta on sovitettava luonnon kestokykyyn. Ohjelman esipuheessa korostetaan, että vastuu toisista ihmisistä ja ympäristöstä ulottuu yli valtioiden rajojen: sosiaaliset ja ekologiset haasteet edellyttävät demokraattista päätöksentekoa paikallisella, kansallisella ja ylikansallisella tasolla.

Ohjelma antaa selvän viitteen siitä, että vihreä liitto on muuttunut tai ainakin muuttumassa yleispuolueeksi. Monia asioita käsitellään varsin ympäripyöreästi. Ohjelman pohjatyön tehnyt puolueen varapuheenjohtaja Rosa Meriläinen luonnehti vihreiden uutta periaateohjelmaa liberaalin ja ekologisesti suuntauneen yleispuolueen ohjelmaksi.


(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.